-
Szklany dach - problem
Panie i Panowie!
Wczoraj z racji świąt i pierwszych promieni słońca po kilkudniowych ulewach wybrałem się swoją Blondi na przejażdżkę :)
Jeżdżąc od wioski do wioski tak mi było fajnie, że postanowiłem skorzystać z bajeru jakim jest szklany dach. I wszystko było pięknie gdyby można było go po wszystkim zamknąć. Niestety.
Po powrocie do domu zabrałem się do zamknięcia tego cholerstwa :P Wyglądało to tak: podczas zamykania szklana tafla dachu przesuwała się z oporem jakieś 3-5cm i wracała do pozycji otwartej. Gdy próbowałem zamknąć go na raty (kilkukrotnie naciskając przycisk zamknięcia) dach przesuwał się dalej, wciąż z trudem, nawet było słychać jakieś naprężenia jego elementów po czym znowu wracał do pozycji otwartej. W szynach prowadnic nie znalazłem żadnych ciał obcych, smaru chyba nie brakuje.
Psiknąłem trochę silikonu na przednie prowadnice ale to nie pomogło, zrezygnowany już zabierałem się do ręcznego zamykania (pokręciłem imbusem w lewo i w prawo) ale że ciężko to szło to psiknąłem jeszcze silikonem na tylne prowadnice. pomogło ba dach zjechał do przodu ale po dojściu do pozycji zamkniętej znowu się troszeczkę uchylił. I tak za każdym razem po zamknięciu. Domknąłem go ręcznie ale po ponownym otwarciu znowu domykał się do końca i lekko uchylał :/
Po przydługawym wstępie czas na pytanie ;)
Czy ktoś z was miał już podobne problemy, czy ktoś posiada instrukcję (jeśli taka jest) serwisową do tego dachu??
Z wiatrem we włosach - Wojtek
-
Odetnij zasilanie niech moduł "zgubi" ustawie potem wciśnij guzik zamykania uchyl i zamknij szyberdach.
Dwa razy mi się już zawiesił, następnym razem popychaj ręcznie szyberdach przy składaniu ręcznie kluczem.
Co miesiąc spryskuj silikonem w spreju inaczej będzie się podwieszał.
-
Nie wiem jak w AR ale to co opisujesz to raczej 'rozkalibrowanie' szyberdachu.
Po prostu sterownik 'zgubił' położenia krańcowe.
W Lanci jest (w BMW też) procedura kalibracji za pomocą przycisków lub oprogramowania.
Przyciskami to zazwyczaj jest tak, że któryś trzeba przytrzymać (a jak jest jeden to przytrzymać w jednej z pozycji) dotąd (czasami procedura uruchamia się dopiero po przytrzymaniu przycisku przez 60 sekund), aż nie zacznie się otwierać i zamykać (przycisk trzeba trzymać cały czas) - tak jest w Lanci i BMW (!)
Odłączenie zasilania w ww. samochodach nic nie daje.
Co do blokady.
W Lanci Ypsilon też mi się zablokował. Winne było smarowanie - mało i stary smar. Winowajcą okazała się taka listwa z przodu, która nie wsuwała się w swoje miejsce i silnik napotykał opór i na skutek wbudowanego czujnika przeciw zgnieceniu/przeciążeniu otwiera dach.
Musisz zwrócić uwagę czy takie coś jest w tym dachu.
Smar silikonowy jest OK pod warunkiem, że smarujesz regularnie. Ja posmarowałem smarem 'stałym' (akurat miałem taki z molibdenem) - co prawda można się od niego ubrudzić ale szyberdach chodzi idealnie.
Oczywiście nie obyło się bez procedury kalibracji.
-
Dzięki chłopaki!! Następnym razem powinniście mnie objechać, żebym najpierw zajrzał do instrukcji :P Tam jest opisana procedura "resetu" dachu.
-
Panowie, a czym (jakim preparatem) polecacie konserwację dachu? W których miejscach smarować i czym?
-
Każdy rodzaj dachu ma inne elementy które należy posmarować.
Nie mam G to ci nie podpowiem ale możesz to zaobserwować podczas otwierania i zamykania dachu.
O smarach pisałem wyżej.
Dodam, że smar nie może 'spłynąć' w temp. < 60-90stC - przypuszczam, że w pełnym słońcu takie temp. tam mogą wystąpić.
Jak nikt się nie wychyla przez dach (głowa, nogi, itp) to może być smar brudzący ;)
Ja np. często do takich rzeczy używam smaru Textar'a do hamulców. Wytrzymały na temp. i nie łapie tak brudu. Jednak nie nadaje się do łożysk, itp. co się szybko kręci. Raczej takie ruchy posuwisto-wzdłużne :P
-
ma ktoś może jakąś instrukcje regulacji dachu.Zauważyłem że przednia tafla szyby na końcu trochę odstaje.Może ktoś już coś robił z regulacją i ma trochę doświadczenia.Dodam że powyżej 140 świszcze ..ale dla tego że nie dochodzi równo do uszczelek i powietrze wbija się pod taflę szyby / początkowo myślałem że to sprawy aerodynamiki ..jakieś załamania , szpary /..ale to nie to.Uszczelki smarowane ..podłożone w przedniej części dodatkowe kawałki gumy podwyższające uszczelkę aby lepiej dochodziła do szyby itd.
-
Jeszcze w temacie dachu. Co ile należy robić jakąś kalibrację i czy wiadomo jak ją wykonać?
Po drugie które miejsca należy nasmarować i jakim preparatem najlpiej?
-
5 załącznik(i)
Dzisiaj zabrałem się wreszcie za świszczący szyberdach.Mój problem polega na tym że końcowa część szyby nie dociska po zamknięciu dachu do uszczelki.Jest szpara ok. 3 mm i widać wyraźnie że tędy dostaje się powietrze i przeraźliwie świszcze przy większych prędkościach. Jako że nie znalazłem na żadnym forum żadnych informacji dotyczących co i jak należy rozebrać / tylko że smarować uszczelki i podkładać pod nie jakieś dodatkowe kawałki gumy :) / delikatnie rozmontowałem plastikowe listwy zakrywające prowadnice / są na wciski i należy uważać aby nie połamać zatrzasków /. Nie ma regulacji jak w innych samochodach / np. mercedes / ustawienia szpary-docisku szyby do uszczelki na śrubach przykręcających taflę szkła dachu.Wszystko jest pług & play czyli jeśli jest nowe i dokręcone to musi pasować ..ach te nowe samochody ;). Po demontażu listwy okazało się że wyrobione są ślizgi .. guma która porusza się z ramieniem trzymającym szkło po prowadnicy.I to tam po zamknięciu dachu nie ma odpowiedniego docisku szyby na uszczelkę. Zresztą popatrzcie na zdjęcia o co chodzi.Inna sprawa że było tam ZERO smarowania.Wszyscy paćkają prowadnice te które są widoczne po otwarciu szyberdachu a nikt nie smaruje tych tylnych / bo nie ma dojścia ;) /.Dzwoniłem do POL-CARu z pytaniem o te ślizgi .. nie ma ..cały zestaw naprawczy czyli kawałek blachy nr. 7 część nr. 77365730
http://eper.fiatklubpolska.pl//navi?...T=1&PART_SEQ=2
kosztuje 180 pln jedna strona i nie wiadomo czy są tam te ślizgi :).Na szczęście znalazłem coś takiego...jeśli będzie pasować to podzielę się tą informacją
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-s...231980718.html
Załącznik 229847Załącznik 229848Załącznik 229849Załącznik 229850Załącznik 229851
ps.http://megane.com.pl/topic/60871-wym...-grand-scenic/
-
fajny opis aż przesmaruje u siebie te ślizgi, jak na razie nie ma tego typu problemów ale mnie przy uchyleniu na nierównościach lub coś w nim stuknąć