-
Kopci na zimnym
Witam mam problem z moja Brera 2.4 jtdm. Chodzi o to ze gdy odpalam ja na zimnym silniku np stoi przez cala noc, to puszcza ogromną chmure dymu z tylu doslownie pare sekund obroty sie stabilizuja i jest wszystko ok. Ten objaw jest dosc denerwujacy i niepokojacy. Dym czuc jakby nie dopalona ropa. Dodam jeszcze ze na rozgrzanym silniku tego problemu nie ma. Za wszystkie wskazówki bede bardzo wdzieczny:)
-
Wtryski. Sprawdzić parametry i albo regeneracja albo nowe. Musisz sprawdzić cały układ zasilania paliwem.
-
-
dzieki koledzy:) na dniach bede sprawdzał caly układ paliwowy i najwazniejsze wtryski... . jeszcze jest jeden myk u mnie pod maska jest kretysnki filtr stozkowy caly uklad dolotu wywalony. Myslalem ze to tez mozesz byc jakas przyczyna tego objawu. Wole wszytsko w oryginale
-
Równie dobrze mogą to być uszczelniacze zaworowe ale to by był zapach oleju silnikowego i zgadzało by się z tym że dzieje się o tylko po długim postoju. Powiedz jeszcze jaki jest kolor tego dymu, niebieski czy czarny ?
-
-
EGR (oczyścić i tak warto, ale dla testu najszybciej założyć pełną zaślepkę). Dalej kolektor dolotowy - przy niesprawnym EGR będzie zaklejony sadzą. Sprawdź, czy się nie rozszczelnił (czarna maź w okolicach łożysk klap, od góry kolektora).
Wtryski moim zdaniem w dalszej kolejności.