-
Opony - szerokość
Witajcie. Trzeba kupić nowe opony i mam takie pytanie. Felgi 16 telefony i nominalnie rozmiar 205/55. Powiedzmy że chciałbym nałożyć szerszą 215 ewentualnie 225. Mogę? Wpłynie to na bezpieczeństwo, nośność pojazdu? Chciałbym żeby jeszcze lepiej się kleiła drogi. Znajomy ma na 16 225/55 i mówi że jest fajnie, słucham waszych opinii Alfisti :)
Dodam, że jesto to 156 przed fl 2.4jtd 140
-
Co mają opinie ludzi do rozmiaru, który jest ewidentnie za duży dla Twojego auta? Jeśli znajomy twierdzi, że się mu dobrze jeździ (rozumiem, że w 156) to chyba nie miał do czynienia z dobrym prowadzeniem... Jak założysz szeroką oponę na wąską felgę (a taką masz) to efekt będzie jeszcze gorszy niż teraz bo ścianka boczna będzie się ruszać zbytnio, co poskutkuje pływaniem w zakrętach. Kup 205/55 o dobrych parametrach ze sztywnymi bokami i szerszą felgę. Wtedy opona się inaczej rozłoży i będziesz miał lepszy kontakt z drogą. Do tego auta pasowało by założyć 17' i 225/45 ale to już dość duże koszty.
-
Zapomnij o szerokosci 225 przy profilu 55- beda tarly i z przodu i z tylu. 215 to max przy tym rozmiarze felgi w AR156
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki za odpowiedź :) 17 na razie nie da rady. Zostaje przy 205/55 i raczej będzie to hankook ventus prime 3 :)