1 załącznik(i)
Właściwy rozmiar opony 17'': 225/50 czy 225/45
Na wstępie - jeśli temat już się pojawił i jest rozwiązany - to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Szukałem, szukałem... i nie znalazłem.
Ale do rzeczy. Muszę wymienić opony 17-tki w mojej 159 SW 1.9 JTDm 8V (120KM).... i tu zaczynają się schody, bo:
Instrukcja obsługi podaje następujące katalogowe rozmiary opon:
Seryjne/nominalne 16'': 205/55 R16, a dla 17'' (opcja): 225/50 R17.
I tu zaczynają się schody. Jak zapewne wiecie, zmieniając wielkość felgi i dobierając oponę powinien zostać zachowany stosunek obwodu koła do .... czegoś tam i czegoś tam, Generalnie są na to kalkulatory zamienników opon np. oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon#replacementsCalculator
Nie zachowanie współczynnika skutkować może tym, że prędkościomierz będzie pokazywał za małą (gdy obwód koła/opony jest za duży) lub zbyt dużą (gdy obwód koła/opony jest za mały) prędkość. Ponadto może to skutkować "pozornym" spadkiem lub wzrostem mocy (na mniejszych kołach samochód będzie bardziej zrywny). ... generalnie wpływając na wielkość (obwód) opony/koła pośrednio ingerujemy w przełożenia skrzyni.
No właśnie - wydaje się, że w rozmiarach podanych w instrukcji jest coś nie tak, bowiem odpowiednikiem nominalnego 205/55 R16 jest 225/45 R17 a nie 225/50 R17!!!
Opony 225/50 są o 3,79% większe niż nominalne16" (obwód 225/50 jest większy o ok 25mm od 16'') (czyli prędkościomierz będzie zaniżał prędkość) , bo jadąc na takich oponach przez godzinę z prędkością 100 km/h (na prędkościomierzu), w rzeczywistości pokonamy ponad 100km drogi. Na takich oponach chcąc pokonać 100km w godzinę, musielibyśmy jechać z prędkością (na prędkościomierzu) <100km/h. .... to dość pokrętne. Podobnie zafałszowane będzie spalanie, wpływamy na przełożenia i generalnie samo zło:mad:
Natomiast (nie katalogowe) 255/45 R17 (wyznaczone z kalkulatora zamienników) wprowadzają odchylenie 0,38% - czyli prawie idealnie odpowiadają 16''.
I teraz komu wierzyć: obiektywnemu kalkulatorowi oraz bezwzględnej geometrii i fizyce czy też instrukcji obsługi?
Pytanie do forumowiczów: Na jakim profilu siedemnastek jeździcie: na katalogowym /50 czy /45?