-
P1237 i brak mocy
Panowie mam problem (2.4 JTD 20v) ostatnio jechałem dziadkowym tempem, na skrzyżowaniu skręcam drugi bieg i jeb brak turba. Zero check engine. Podłączyłem komputer błąd P1237 ale tylko zapisany usunąłem go. Dziś jeździłem to samo skrzyżowanie drugi bieg syczenie turba słychać do 2500rpm nic po wyżej lekko sie zbiera. zgaszę auto odpalę jest ok. Wymieniałem wężyki od podciśnienia. VGT może psuć robotę? patrzyłem w FES to na postoju ma 75% a pod dodaniu gazu wartość spada.
-
profilaktycznie sprawdź egr.
-
Sprawdź EGR, przepływkę i węże od turbo :)
-
Albo sztanga Ci się przycina albo nie "otwiera" do końca U mnie też to było. Na 99% kierownice w turbo się przycinają.
-
Dziubek może mieć rację, też tak miałem w 10v, identyczne objawy - do 2500 ciągnął, powyżej nie. Zerknij do tego, bo jak padnie kompletnie to będziesz miał wolnossaka od samego dołu i jazda dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń.
-
EGR w tamtym tygodniu czyszczony i ślepiony. Przepływka też ok. węże od turbo (turbo ic i ic kolektor) ok. Dziś zauważyłem dziurę w plastikowej rurze od turbo do filtra powietrza. Dziura na wyjściu z kolanka przed przepływką. Pospawam to i zobaczymy co i jak. Gruchę też sprawdzaliśmy i ładnie chodzi
-
Jak przed przepływką to nie będzie miała znaczenia jak za to już tak.
-
rura pospawana i przestało szumieć pod maską i póki co błędu nie wywala ani mocy nie ujmuje zobaczymy jak długo. Zaślepienie egr z dwóch stron może mieć takie skutki?
-
jednak był problem w tej rurze :) teraz mam kolejne pytanie. Problem jest przy przyspieszaniu. Przekroczę 2000rpm auto ładnie się odpycha ale przy ok 2300rp do 2500 rp ma chwile zastanowienia. Przy 2500rpm jest drugie wypchnięcie się auta i ciagle elegancko do końca. Patrzyłem na wykres czujnika doładowania (w kolektorze) to ma właśnie takie przeskoki i ciśnienie zmierzone jest wyższe niż oczekiwane. To on może psuć robotę?
-
Odbiegajac od tematu.
Ja mam problem z p1235.
Egr zaslepiony, przepływka nowa, akumulator podciśnien zmieniony.
Gdzie mogę szukać przyczyn?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka