-
Kopci na biało
Witam
Zauważyłem od jakiegoś czasu ze moja [notranslate]Alfa[/notranslate] (156 jtd )zaczyna mi kopcić na biało, płynu z chłodnicy nie ubywa specjalnie ( dolałem ok 100ml na 10,000 km)
Kopci intensywnie na zimnym silniku po przejechaniu 2/3 km kopcenie częściowo znika.
dodam ze silnik pracuje normalnie
Jaka może być przyczyna ?
Pozdrawiam
-
Przy zimnym silniku i wysokiej wilgotności powietrza kopcenie na bialo to poprostu para wodna. Ale w cieple suche dni nie powinno tak byc, nawet na zimnym silniku.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Parę wodną już wykluczyłem
-
Przy 10,000 to ja już olej zmieniam :) a co do dymienia to : czy w aucie masz EGR "włączony" ? Bo ja u siebie mam go dość pancernie zaślepionego i w "rurach" od niego zbiera mi się płyn przez pewnie uszkodzoną chłodniczkę czy jak to tam taka grubsza część w całym układzie od egr może to to
-
Egr jest zaślepiony robiłem to w w zeszłą sobotę
-
[notranslate]Alfa[/notranslate] dużo jeździ ? Czy raczej mało. Jakie paliwo lejesz?
-
Sprawdz korek oleju i bagnet czy zbiera sie maź, i sa do kupienia testery du uszczelki pod glowica co zaklada sie na zbiorniczek plynu, za 20-25 zl
-
Zrób próbę przelewową wtryskiwaczy. Może leją, a niespalony/spalony w zbyt niskiej temperaturze olej napędowy potrafi kopcić na jasno.
-
Mam ten sam problem turbo nie leje oleju nie bierze plyn ok. Kopci i na zimnym i na cieplym na bialo-niebieski kolor. Spaliny smierdza ropa wiec wiem ze to jeden z wtryskow juz zalewa mi Belle :( na liczniku 313tys km ale przebiegu z kompa nie znam. Pozdrawiam.
-
To chyba proste, proba przelewowa i regeneracja..
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka