Załącznik 230184Załącznik 230185
i co o tym myślicie- alfa 159 3.2 jts olej selenia 10w60 rzekomo wymieniany co 8000 km. samochodem przejechałem 200 km po zakupie i silnik stracił moc- obroty do 2000 rpm i szarpanie
Printable View
Załącznik 230184Załącznik 230185
i co o tym myślicie- alfa 159 3.2 jts olej selenia 10w60 rzekomo wymieniany co 8000 km. samochodem przejechałem 200 km po zakupie i silnik stracił moc- obroty do 2000 rpm i szarpanie
Ale perełka.
Gdzie go kupiłeś? Pytam z ciekawości, bo w ostatnich tygodniach miałem kilka na oku.
W pierwszej kolejności silnik nadaje się do czyszczenia - prócz widocznej głowicy na pewno miska do zdjęcia. Rozrząd pewnie też do wymiany, łańcuchy mogą być porozciągane - wymień koniecznie wariatory!! Nic dobrego z nich nie zostało.
Odczytaj błędy z ECU.
Od strony prawnej spróbuj dogadać się z poprzednim właścicielem co do udziału w kosztach naprawy. Jeśli odmówi możesz spróbować sił w sądzie, bo naprawa silnika tania nie będzie...
wywala na kompie czujniku wału i wałka rozrządu- zostały sprawdzone, więc mechanik otworzył silnik by spojrzeć na łańcuchy- wyglądają ok ale za to ukazał nam się ten obraz, który widać na zdjęciach
Od mycia silnika zacznij. Miałem podobnie w 2.5 busso, tylko o tym nie wiedziałem. Szlam jak tu na zdjęciach, wlałem dwa razy dobry olej i syf zapchał kanał olejowy w wale - efektem przekręcona panewka.
Ciesz się że mechanik tam zajrzał.
w RybnikuZałącznik 230186
- - - Updated - - -
rozrząd do tego silnika to taka grubsza sprawa
- - - Updated - - -
a skąd ten szlam, że tak głupio zapytam
ok, dzięki wszystko jasne. pozdrawiam Wszystkich
Dokładnie, słaby olej i rzadkie wymiany.
Sprawdzanie łańcucha bez jego demontażu wygląda mi dość słabo... Niestety ale jeśli chcesz się cieszyć autem długo i szczęśliwe to polecam przy okazji czyszczenia silnika wymienić rozrząd i wspomniane wariatory.
Bardzo ładny kolor auta. Jaki przebieg?
138000
Dodam jeszcze, że sprawdzano kompresję I wyglądała ok