-
Praca na trzy cylindry
Witam. Szukałem czegoś podobnego ale nie znalazłem. Mam taki problem w alfie 147 1.6 ts bena/gaz , że jak załączę przyciskiem sprężarkę klimatyzacji to z automatu auto przechodzi do pracy na trzy cylindry, po wyłączeniu klimatyzacji auto zaczyna chodzić normalnie. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Pozdrawiam
-
To tylko Twoje złudzenie. Po prostu silnik dostaje dodatkowe obciążenie po włączeniu sprężarki klimatyzacji i wtedy - szczególnie na lpg - może mieć problemy z adaptacją.
-
Złudzenie raczej nie jest, bo komputer włącza błąd silnika i ciągle piszczy po podpieciu wyskakuje błąd że nie chodził na któryś cylinder, raz pierwszy nie chodzil a raz trzeci
-
Raczej trudno dopatrzyć się związku między włączeniem klimatyzacji, a wypadaniem zapłonów. Ja bym zaczął od kompleksowego sprawdzenia całego układu zapłonowego.
A jak jeździsz bez klimy dłuższy czas to błędy nie występują?
-
Jak jeżdżę bez Klimy to wszytsko działa bez zarzutu
-
Taki long shot, ale zmierz napięcie ładowania. Może gdy włączasz klimę to alternator nie wyrabia prądowo, i tracisz napięcie na świecy zapłonowej, bo......tak? Albo masz jakieś przebicia i się robi miszung.
-
właśnie tak myślałem, że alternator może nie wyrabiać. Sprawdzę to jutro
-
A jak zamiast kilimy włączysz np. ogrzewanie tylnej szyby to też wypadają zapłony?
-
Nie pomyślałem by po sprawdzić, zobaczę jutro wszystko bo dziś nie było czasu