-
Olej do 1.9JTD - który?
Witam, chciałem się doradzić co będzie lepszym wyborem przy wymianie oleju w mojej Ali. Teraz jest wlany bodajże półsyntetyk 10W40. Nadchodzi czas wymiany i chciałbym się zatroszczyć o silnik (auto niedawno kupione od brata).
W Alfie jest zrobione 410 000km. Chcę zmienić na syntetyk SELENIA, tylko nie wiem czy 5W40 czy 10W40. Co będzie lepsze, aby silniczek jeszcze trochę posłużył?
1.9JTD
Pozdrawiam
-
Jeśli jesteś pewien silnika i masz pewność co do szczelności wszystkich uszczelniaczy to producent zaleca 5w40, ale osobiście lał bym 10w40.
Na jakim jeździ obecnie? jeśli 10w40 to bym nie zmieniał. Oleju wchodzi ponad 4l jeśli zamierzasz także spuszczać z chłodnicy oleju to będzie tego około 4,5-4,7l.
-
Tak, teraz jest 10W40 półsyntetyczny
-
http://lejolej.pl. tutaj masz dobre oleje zadzwoń a na pewno Ci doradzą . Ja już 3 miesiąc smigam na oleju który tam kupiłem i jest wszystko Oke. Do tego poprzedzilem płukanka .
-
A co złego jest w oleju 10w40 że chcesz go zmienić?
-
Ja mam 1.9 110 tke i na blacie 313tys zalany 10w40 mobil dedykowany do diesla. I jest zajebiscie polecam. Filtr oczywiscie tylko ManFilter. Jak chcesz mam dojscie do tanich tajli i olejów. Pozdrawiam.
-