-
[156] Wartość przepływu
Witam.
Pamiętacie z badań własnych ile wynosi u Was przepływ powietrza i żądany przepływ powietrza?
Pamiętam, że jakiś czas temu były u mnie wartości 11 do 13 kg/h dla rzeczywistego i oczekiwanego, a teraz mierzy mi przepływ 17 kg/h do oczekiwanego (desired) 5 kg/h.
Wszystko poprawnie mam spięte a zaczęło mi szarpać, no a też pamiętam, że inne te wyniki u mnie były.
-
nie skupiaj się na wynikach, tylko szukaj przyczyny.
-
Prosty sposób... Odłącz przepływke i zobacz co się stanie, jeżeli auto pojedzie lepiej to masz winowajce. Sprawdź też odmy, jak nic z tego to szukaj dalej po zapłonie itd
-
najszybciej będzie podpiąć pod komputer, tam jak na talerzu masz podane potencjalne błędy...
-
No tak, ale przepływka niekiedy nie daje błędu do ECU. Miałem tak w 147, auto szło jak gówno, a błedów nic, parametry ok. Odłączyłem przepływke, poszedł lepiej i przestał się telepać, więc kupiłem za 20zł używkę z allegro do testu i autko poszło jak burza...
-
Wiem od czasu zakupu że przepływka powoli traci swój żywot, bo miała zakres do 280kg/h i oby od dołu nie zawężała...
Błąd mam stale jeden 1173 (przepływka, sonda, wtryski itd) z czego wtryski i kalbe WN dobre, sondę mam nową, no poza przepływką i świecami nic innego być nie może.
Świece chcę sobie kupić jakieś tańsze na 10-20k km pod gaz, bo możliwe że siadła mi świeca kiedy odpięła mi się wtyczka od cylindra.
Moja nie zapali bez przepływki. Dlatego szukam kogoś z wynikami sprzed choćby x-lat temu :) Sam takowe posiadam i różnice małe dostrzegam. Tylko czy przez za dużą dawkę tlenu auto może się telepać przy 1,5-2k rpm tylko przy przyśpieszaniu na gaziorze?