Chrupanie tylnego zawieszenia w AR156SW
Cześć Wszystkim :)
Borykam się z nietypowym problemem, od prawie pół roku denerwuje mnie sporadyczne chrupnięcie z okolic tylnego zawieszenia. Chrupnięcie słychać przy gwałtowniejszych skrętach, przy dynamicznym pokonywaniu malutkich rond (jak przechyli tył autka) wtedy słychać chrupnięcie, w miarę pokonywania kilometrów i rozgrzewania autka, dźwięk chrupnięcia jakby słabnął. Przy jeździe na nierównej drodze, pokonywaniu dziur, itp. nic nie słychać, chrupnie w zasadzi przy dynamicznych skrętach gdy tył autka się bujnie. Co zrobiłem do tej pory? Wymienione w przeciągu ostatnich 40k km: wahacze wzdłużne (Monroe), amortyzatory (TRW), łączniki stabilizatorów (TRW), górne mocowania amortyzatorów (Monroe), pozostały w zasadzie tylko sprężyny, wahacze poprzeczne i stabilizator. Sprężyny obejrzane przy wymianie amorków i mocowań, wahacze poprzeczne sprawdzane na szarpakach, zero luzów, trzasków, chrupnięć. Stabilizator wygląda OK, chociaż mam co do niego pewne obawy, bo po środku, na wysokości baku paliwa jest dość mocno skorodowany i tak rozmyślam czy przy przechyłach, kiedy on pracuje i się skręca to chrupie, ale kurczę jakby z nim coś było nie tak, to by się dawno rozsypał, pękł, urwał :D
Problem mega upierdliwy dla mnie, nie znoszę jeździć autkiem, które nie jest zrobione na tip top :mad: Byłem na dwóch różnych stacjach diagnostycznych, sprawdzałem tył, przód autka i zero odgłosów chrupania, wszędzie mi powiedzieli, że jak na alfę to zawieszenie w bardzo dobrym stanie :cool:, jak tłumaczyłem problem to mówili, że wymyślam, ze jest dobrze...