-
Buczenie
Witam pisze ponieważ mam pewien dziwny problem z moją alfa. Ostatnio dość często pojawia sie buczenie w okolicy przedniego lewego koła, ale tylko gdy pada deszcz bądź jest upał. Towarzyszą temu drgania na kierownicy oraz podłodze. Wstępna diagnoza łożysko, wymieniłem i nic.Nadal to samo. Macie może jakieś sugestie bądź podobny problem ktoś rozwiązał? Obstawiam ewentualnie przegub ale on jest osłonięty i guma jest cała, więc deszcz nie miał by na to wpływu. Opony zmieniałem i nic nie daje.
-
Może łożysko w skrzyni, na półosi ...
-
Sprawdzę łożysko na półosi, bo co do skrzyni to deszcz nie miał wpływu.
-
Łożysko podpory pół osi jest po prawej stronie. A kolega słyszy to niby po lewej. Jakby to byłą skrzynia to na pewno sam byś się zorientował. Latający lewarek, można porównać twoje buczenie do rozwalonych łożysk w skrzyni, jest tego pełno na YT. Może nagraj dźwięk i zapodaj. Mi też coś po lewej stronie robi łi łi łi i jest to zależne od prędkości obrotowej koła. Im wolniej jadę tym częstotliwość łi łi łi jest mniejsza. Na początku znikało jak wciskałem sprzęgło ale teraz słychać już jak się toczę na luzie. Też myślałem że to skrzynia ale po przejażdżce z kolegą z forum obstawił że to piasta przedniego lewego koła. Może cały przegub trzęsie autem.
-
Tylko że u mnie nie robi "łi łi łi" tylko "buuu". Zauważyłem jeszcze iż zmiana nawierzchni ma duży wpływ na odgłosy. Przy bardziej "chropowatej" jezdni wycie jest sporo głośniejsze natomiast przy bardziej gładkiej wręcz zanika.