-
1 załącznik(i)
Czy to klakson?
Hej wszystkim
Niedawno nabyłem 166-tkę 2.4 jtd. Autko generalnie bardzo fajne. Powoli sobie dłubie co tam mogę samemu żeby wszystko było na tip top. I się okazało że klakson nie działa. Jak się naciska na kierownicę to słychać tylko przekaźnik przy lewym reflektorze. W dodatku dzisiaj szurałem łapką od środka po nadkolu i "odpadł" jakiś element aluminiowy praktycznie cały skorodowany. Połączony był gumowym wężykiem z innym elementem przypominającym z kształtu cewkę butelkową taką jaką można było znaleźć w starych pralkach typu frania. Do tego elementu był podłączony jeden kabelek, z drugiego zostały tylko szczątki.
Pomoże ktoś coś?
-
Powiem szczerze że nie wiem co to jest ale na pewno nie klakson bo klakson był plastikowy i wyglądał inaczej. Wygląda trochę jak vacuum pompa.
-
To może dodam że ten skorodowany element był przykręcony w przestrzeni przedniego zdeżaka przed lewym kołem na wysokości jakieś 40 cm od ziemi. Jak się zaglądnie centralnie od spodu przed przednim kołem to widać miejsce przykręcenia, wężyk i tę "cewkę". Może to coś pomoże.
-
A tak w ogóle to gdzie powinien być sygnał dźwiękowy i czy przy zamykaniu samochodu z kluczyka na odległość auto nie powinno dać jakiś sygnał dźwiękowy?
-
Jeżeli masz fabryczny alarm,do tego aktywną tube-to tak.
-
1 załącznik(i)
Alarm chyba jest bo przy środkowym schowku jest jakaś dioda tylko ani razu nie zauważyłem żeby dała o sobie znać. A ta tuba to co to jest? Przy okazji znalazłem co to jest ten tajemniczy element ;) To fanfara pneumatyczna tylko trąbka skorodowała i odpadła
To gdzie mam szukać tego oryginalnego sygnału, w który miejscu?
-
Dioda na desce,to fabryczny alarm.Skoro Tobie ta dioda nie świeci po zamknięciu,to znaczy,że ktoś odłączył alarm i go nie ma.:).Tuba jest po prawej stronie w bagażniku,za nadkolem(przed patrząc w bagażnik)pod osłoną boczka. Aktywacja starego alarmu,raczej się nie opłaca.
-
Dzięki, jutro poszukam tej tuby, a gdzie szukać w końcu tego klaksonu? Tam gdzie znalazłem resztki tej fanfary powinien być czy gdzieś indziej?
-
Po lewej w nadkolu z przodu.Widocznie ktoś zamienił,bo przecież musiał się pod sygnał podłączyć,aby tuba działała.Ciekawe,gdzie kompresor od tego jest:D
-
Hej, więc tak dzisiaj trochę pogrzebałem no i znalazłem to miejsce gdzie chyba był przykręcony sygnał. Teraz tam jest pompka od fanfary. Sęk w tym że nie widzę kabli od sygnału. Oryginalnie skąd one wychodziły?
Dodam jeszcze że znalazłem syrenę od alarmu obok zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej ;)