Chcę kupic 159 ale jestem załamany kosztem eksploatacji tego auta.Drogie czy nie?
Witajcie. Na poczatku napisze,że jestem miłośnikiem alfy romeo i posiadam 147 1.6 120KM ale nie o tym. Od dluższego czasu oglądam 159 chcąc nabyć drogą zakupu ;) No i jestem załamany,nie mile zaskoczony kosztem eksploatacji tego auta.
Na dowód tego zacytuje kawałek ogłoszenia z allegro.Ktos sprzedaje 159 2008r 2.4 cm3.
No i możemy przeczytać cyt."Witam,
Do sprzedania [notranslate]Alfa[/notranslate] jak w tytule, jestem pierwszym właścicielem w kraju, przjechałem około 20tyś.
Auto w bardzo dobrym stanie mechanicznym i optycznym.
Samochód kupiłem za 31tyś. w zeszłym roku, szykowałem pod siebie, więc do tej pory zainwestowałem w ( podaję tylko ceny części do których trzeba doliczyć cenę wynagrodzenia mechanika ):
- Regeneracja wtrysków w serwisie BOSCH - 2100zł
- DPF OFF + CHIP TUNNING - 1700zł
- Nowe Alufelgi Zimowe 17" - 1680zł + Nowe Opony zimowe - 1260zł
- Przednie łożyska ( wymienia się całe piasty ) - lewa i prawa strona - 600zł
- Przednie wahacze lewy i prawy ( wymienia się w całości - nie ma możliwości wymiany tulei ) - 1460zł
- Amortyzatory przód - 460zł
- Końcówka lewego drążka + lewy drążek kierowniczy + łączniki stabilizatora przód i tył - 400zł
- Poduszki silnika przy wahaczach + lewa przy rozrządzie - 800zł
- Przegub wewnętrzny lewy ( długi z podporą - wymienia się całą półośkę bo nie ma sensu samego przegubu ze względu na jakość oferowanych na rynku ) Metelli - 860zł
Razem - 11 320zł + jak wspomniałem wynagrodzenia mechanika pewnie kolejne 6 000zł."
Czyli przez 20tys km wydatki ok 17tys zl !!! No bez jaj. Koszty np. zawieszenia czyli wahaczy faktycznie takie drogie? 1400zl za 2 sztuki?Toz to szok.
Nadmienie ze mam drugie auto lagune 2 z 2004r ale benzyne 1.8 i najechane 253tys km i 150 na lpg.Niby krolowa lawet..a nigdy odpukac mnie nie zawiodla a wymieniajac podstawowe czesci eksploatacyjne nie doznaje szoku..jak czytajac o cenach 159.
Czy faktycznie mam sie tego auta bac, lub inaczej..miec na koncie duzo pieniedzy na koszty wymiany czesci eksploatacyjnych?Tych normalnie zuzywajacych sie? Jak mam byc szczery to czytajac ogloszenia z allegro jestem zalamany ile ludzi ile rzeczy wymienialo w tych samochodach.Turbiny na porzadku dziennym..wtryski przy jtd. alternatory sterowniki w skrzyni automarycznej itd.itp. Duzo tego...ja majac 3 auta NIGDY nie wymienialem tyle rzeczy łącznie co niektorzy w 1 alfie 159 w przeciagu kilku lat jej eksploatacji.Czy ten typ tak ma?Pytam Was bo niestety nie mam nikogo ze znajomych kto posiadalby 159.
Sam jak pisalem mam 147 a chcialem sprzedac lagune 2 i kupic 159 lub..nie wiem czy nie lepszym pomyslem byloby 156 z koncow lat produkcji np. 2006r. Sam juz nie wiem..Mam metlik w glowie.Najgorzej ze czlowiek nie spi na pieniadzach i wydatek ok 25tys na auto jest dla mnie sporym wydatkiem... :( :(