-
nie stabilne Auto
Witajcie mam problem z mało stabilnym autem gdy popada deszcz, czuć wtedy tak jak by lekko zarzucało tyłem lub chwilowe uślizgi, dodatkowo na zakrętach przy wybojach czuć bardzo mocne dobijanie tylnego zawieszenia jak jak by amortyzator był padnięty
dzisiaj na stacji diagnostycznej sprawność amortyzatorów przód +-70% Tył 65%, przód wahacze były wymieniane rok temu brak luzów , Tył tak samo bez luzów, jedynie drążki stabilizatorów przydało by sie wymienić ale nie maja luzów
aktualne zawieszenie to standardowe amory + sprężyny Eibach -30mm, opony 2 letnie z bieżnikiem +-6mm koła 18" bez dystansów
-
Sprawdzałeś zbieżność z tyłu? Objawy uciekającego tyłu to zazwyczaj zbieżność
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
I ja mam podobnie- podczas deszczu czuję że auto trochę dziwnie jedzie, tył jest niestabilny. Może to wina wody, która dostaje się do czujników odpowiedzialnych za ESP?
-
Czyjniki odpowiedzialne za esp? Mocno zbladziles.
Esp działa przy wykorzystywaniu pierscieni abs na piastach a nie żadnych czujników.
Tak jak koledzy piszą wyzej a. zbieżność b. lipne opony ,które teoretycznie wydają sie ok c. zbyt miękkie wahacze poprzeczne
-
Nie piszesz od kiedy masz takie objawy ale jeżeli w tym czasie zrobiłeś kilka kkm to brak zbieżności powinien zaowocować ściętymi oponami.
Amor jak będzie padnięty to nadwozie będzie się bujać - po mocnym naciśnięciu nie powinno więcej niż 2 razy się bujnąć, przy Eibachach zakładam że w ogóle nie powinno bujać na sprawnych amorach tylko wrócić do poziomu. Może coś się poluzowało i wali przy nierównościach np. tłumik