-
Connect nav+
Mam taki sam problem jak pewien kolega:
"Koledzy poratujcie :-( zdobyłem Connecta który nie ma połaczenia CAN (nie dziala trip trzeba manualnie wylaczac i właczać). ma zainstalowany MP5.00.
Jak sobie z tym poradzić? to wina CAN? "
W jaki sposób podłączyć CAN?
Może ktoś z tym pomóc?
-
Pobierz elearn i sprawdź połączenia w kostkach radia. Na pewno brak + po zapłonie, a wygląda też na to że brak połączonych przewodów od can.
Kontrolka przebiegu nie miga?
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
-
Nie, przebieg nie miga... A gdzie są kable od CAN i czy da się je samemu podpiąć?
A do tego elearn potrzeba kabel do podpiecia do auta?
-
eLearn
http://chomikuj.pl/Koks84/eLearn+Alfa+147.iso
Jak masz jakieś minimalne zdolności i chęci to da się wszystko ogarnąć. Potrzebny może być też miernik żeby sprawdzić ciągłość połączeń od body do radia.
Ps. Po podłączeniu can będzie trzeba wykonać osiowanie proxy w fes/mes.
-
A w jaki sposób wykonuje się osiowanie proxy i co do tego jest potrzebne , oprócz jak już wiem elearna (nie wiem, pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia) proszę o instrukcje :)
-
Przecież dopisałem że osiowanie proxy wykonuje się w fes(Fiat Ecu Scan) lub MES (Multi Ecu Scan).
Potrzebujesz do tego ELM327 a do kompletu także przydaje się interfejs od Viakena kkl.
A eLearn to jest instrukcja dla 147, znajdziesz tam większość opisów niezbędnych do pracy samodzielnej i nie tylko.
-
Dobrze, ale w jaki sposób podłączyć CAN?
-
Wg opisu przewodów może coś w kostce nakopane
-
Czyli mam rozumieć że problem zdiagnozuję za pomocą elearn?
-
Zdiagnozowałem sieć CAN za pomocą MESu noi wyskoczyło mi pare błędów i wszystkie usunąłem no ale to nie rozwiązało problemu... patrzyłem do kostek do Connecta i tam wygląda to też w porządku... no a jak podłączyłem mes to on mi mierzył spalanie i wszystkie parametry ... problem w tym ze nadal na tripie w tabelkach są dalej "---"... jakieś inne pomysły?