-
Awaria wspomagania.
Witam. W zimie pojawił się u mnie problem ze wspomaganiem, a mianowicie zaczęło jęczeć. Wymieniłem płyn który już miał kolor kawy z lekkim dodatkiem mleka. Problem ustał ale nie na długo. Wymieniona została pompa na nową i po kilku dniach znów jęczy. Jak można to naprawić? Szukałem podobnych problemów ale znalazłem tylko porady dotyczące tego co już zostało zrobione czyli wymiana płynu i pompy :P Nie wiem czy to ma znaczenie ale problem dotyczy 159tki 1.9 jtdm.
-
1. sprawdź datę na zbiorniczku (zaznaczona w kształcie kółka). Zmiany były bodajże w 2009 i jeśli masz starszy, to w zasadzie w ciemno możesz wymienić, bo pewnie masz problem z sitkiem. Nowy w ASO kosztuje w okolicach 150zł
2. sprawdź, czy nie masz nieszczelności między zbiorniczkiem, a pompą. Gdy pompa wraz z olejem będzie zasysała powietrze będzie właśnie buczeć. Olanie tego spowoduje kawitację, a co za tym idzie rozwalenie pompy.
-
Auto z 2008r. Mechanik straszył mówiąc coś o listwie(?), że będą to koszta rzędu 3k. Czyli najlepiej jechać do ASO i kazać wymienić sitko?
-
Nie, sprawdź po prostu datę na zbiorniczku. Wymienia się po prostu cały zbiorniczek na poliftowy.
-
Najpierw sprawdź poziom płynu, tylko niech auto chwilę postoi z wyłączonym silnikiem, bo gdy pompa wyje, to płyn jest napowietrzony. Jeśli poziom spadł poniżej minimum, to koniecznie uzupełnij i szukaj wycieku.
Gdy poziom masz ok, a wyje, to sprawdź ten wąż, czy nie jest zapocony. Jeśli jest, to do wymiany.
W zbiorniczku możesz odessać płyn strzykawką i na początek sprawdzić, czy sitko trzyma się na swoim miejscu i czy nie jest zabrudzone. Tak, czy inaczej, jeśli zbiorniczek masz z 2008 roku, jak auto, to jest duża szansa, że w nim leży problem.
Mówiąc o listwie pewnie miał na myśli maglownicę. To nie przez nią pompa wyje, chyba, że jest już nieszczelna. 2 tygodnie temu odebrałem swoją 159 po regeneracji maglownicy. W warsztacie specjalizującym się w AR w Łodzi zapłaciłem 1300zł za regenerację, wymianę lewego drążka, nowe osłony, płyn. Ustawienie zbieżności we własnym zakresie.
-
Poziom płynu się zgadza a zbiorniczek jest z 2008r. Nie zauważyłem też żeby coś było przypocone.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
W takim razie już wiesz jaki jest następny krok...