-
Odgłosy z silnika
Parę miesięcy temu tylko w czacie jazdy po przekroczeniu 2.500 obr. I odpuszczeniu gazu było słychać dziwny dźwięk coś jak warczenie dzwiek pojawia się między 3000 a 2500 obr..w środku bardziej niż na zewnątrz i tylko w czasie jazdy na jałowym biegnic nic, moc i dynamika ok ,jest dardziej głośniejszy od 2500 tys obr.
Nie mogę zlokalizować tego dźwięku alfunia to 159 16v jtdm
-
dziwny dźwięk podobny do wiertarki ? Doładuj klimę. Drży drążek zmiany biegów ? Wyreguluj linki, może poprzedni właściciel założył jabłuszko od ursusa. Dzięki dochodzą z środka konsoli/podszybia ? - zdemontuj kratkę na środku deski przy szybie - dokręć wkręty mocujące elementy. Ci włoscy tandeciarze nawet tego porządnie nie potrafili zrobić....
-
w mojej byłej jtdm warczenie w takim zakresie obrotów, właśnie przy spadaniu obrotów (np zmiana biegu) powodowały gumowe przewody paliwowe do i z filtra paliwa które wpadały w jakiś rezonans a to przenosiło się chyba przez lecące w pobliżo przewody od klimy - spiąłem trytytkami gumower przewody w 3 miejscach (nie za mocno, nie za słabo, tak żeby je trochę ograniczyć tylkoi ) i problem zniknął. na pewno to występowało podczas jazdy, nie pamiętam czy na postoju też. warto sprawdzić, wiem że nie tylko u mnie to występowało.
pewnie jakbyś dopisał w profilu jaki masz silnik, łatwiej byłoby spekulować
-
Silnik to 1.9 jtem 16v 150 km,alfunian to Anglik 160000 km na zegarze,ktoś mi doradził że będzie to zmienna geometria turbiny,lecz nie jestem pewny auto jest dynamiczne nie ma spadków mocy.tylko ten warkot i buczenie przy 2500.