-
1 załącznik(i)
Gulietta Błąd P1064
Witam
Żona kupiła w lipcu Guliette 1,4 170km. Przebieg 75tys rok11.
Po zakupie wymiana rozrząd filtry świece i olej bo nie wiadomo kiedy był wymieniany+ śruba z sitkiem.
jakieś 2 tyg po wymianie wywala błąd P1064.Skasowałem kilka dni ok i znów.
I tak co parę dni pojawia się , kasuję go , lub sam znika.
Nie specjalnie widać jakąś różnicę w pracy silnika moc jest nie dymi tylko ten błąd.
Ewentualnie słychać takie cykanie ale ono jest nawet jak nie ma błędu i wydaje mi się żę MA po prostu wydaje taki dźwięk podczas pracy
W Mes robię test elektrozawór nastawnika uniair i na 4 cyl słychać pracę zaworu tak jak na pozostałych.
Błąd praktycznie jeśli wyskakuje to na zimnym silniku.
Czy ktoś temat przerabiał bo w wyszukiwanych wątkach takie błędy były ale ostatecznie nikt tematu konkretnie nie ogarnął.
Jeśli to problem z gwintami w multiair może ktoś by polecił serwis lub kogoś kto by coś pomógł z okolic Trójmiasta a może to tylko problem z elektryką.
wrzucam screena z błedu i tu dziwne temp oleju?
Załącznik 237058
-
Jaki olej był wlany. Czesto błąd wyskakuje po zmianie oleju na niewlasciwy. Forumowicze polecaja zrobic plukanke i świeży olej. A na MES przeprowadzić procedure wymiany oleju.
-
Wywala błąd w snensie? Rozumiem, że zapala Ci się Check Engine, następnie podpinasz kompa i masz błąd P1064?
Jeśli świece już wymieniłeś, to następnie w kolejności sprawdził bym cewki, a potem to już chyba tylko MultiAir zostaje... Dużo było wątków na ten temat, przeszukaj forum.
Z tego co pamiętam to tylko jednej osobie się udało to naprawić i to własnymi sposobami chyba w MiTo. Pozostałe osoby wymieniały w ASO. Z tego co kojarzę ceny za wymianę mocno się whają pomiędzy ASO, ktoś zrobił za 3200 PLN a inni pisali o 8000 PLN.
Przebieg pewny? Z polskiej dystrybucji samochód?
-
Jak odpalisz na zimnym daj pochodzić silnikowi z minutę.
I napisz czy dalej się pojawia.
-
a śruba z sitkiem to była ta od modułu czy od Turbo?? jaki olej wlałeś??
-
Olej x-clean 8100 5w40 Motula z normą fiata9.55535s2
Śruba od turbo nowa od MA sitko czyszczone podobno nie było syfu.
W Mesie podgląd parametrów na zywo -wszystkie cewki mają zbliżone wartości , ale mam zamiar je pozamieniać i zobaczymy , świece też zamienię może nowa czasem szwankuje.
W Gdańsku serwis Fiata wymianę MA wycenia na 5500 trochę smutna kwota i wiadomo że człowiek próbuje wszystkiego żeby tego uniknąć.
Tym bardziej że nie jest to pewne że moduł padnięty.
-
moduł zostaw na koniec. pozamieniaj swiece i cewki. olej masz dobry. a moduł można naprawiac o ile nie połamało gwintu. wystarczy wkręcić tuleje na kleju. w razie w to elektrozawor tez jest osobna czescia ktora mozna wymienic. nowy moduł kosztuje 3tys. wymiana jest banalnie prosta choc wymaga zachowania pewnej procedury. w razie w odezwij sie na prw to pomoge co nieco.
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
-
Jak temat sie zakończył?
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka