Witam wszystkich.. panowie i panie kupiłem 1 alfę bo zawsze chciałem i po 10 latach przesiadłem się z marki Honda! po przejechaniu 300km moją alfą 156 2,4jtd 2000r zakochałem się:) ale jak każda nowa miłość pojawiły się pytania....
alfa kupiona od handlarza.. gość twierdzi że auto jego znajomego(dzwonił przy mnie do niego gdy zadałem pytanie o olej i co było zrobione)..to jest ok! ale teraz tak, gość gada że silnik był wymieniany.. po przyjechaniu do domu napisałem do handlarza czy może zapytać na jaki i z którego roku jest silnik wymieniony. od tej pory cisza! tak że mam pytanie(szukałem na forum nie znalazłem odp konkretnej) czym się różnią silniki 2,4jtd 136 i 140km? po czym można stwierdzić rodzaj! Druga sprawa.. silnik jest po chipie..zamiata....jak miło tylko jest jeden problem..jak dodaje więcej gazu zapala się kontrolka wtrysków na 1/2sec gaśnie i w tym momencie auto zamula po czym auto dalej zamiata...jak dodam gazu jednostajnie na np.5 od razu ciągnie jak miło wtryski się świecą i nie zawsze odłącza moc. moje pytanie wtryski nie wydalają czy np może pompa paliwa? Panowie i Panie proszę bez hejtów tylko konkretne odp. pozdrawiam