-
Car Audio w AR147
Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuję porady kogoś, kto zna się na Car Audio, bo ja niestety noga w tym temacie :(
Do sedna: Na ten moment mam fabryczne radio w mojej AR147, ktore z tymi glosnikami prawie mi wystarcza. Chciałbym jednak zainwestować w coś mocniejszego.
Nie chce, żeby było mnie słychać z kilometra, ale z 500m już tak. Budżet? Oczywiście jak najmniej, chciałbym po prostu wiedzieć ile mniej więcej wydam na takowy sprzęt + całkowity montaż. Dałbym rade zmieścić się do 1000zł? Radio, głośniki, subwoofer, wzmacniacz, wygłuszenie drzwi? Chyba to mi będzie potrzebne? :D Jeżeli chodzi o muzykę, to głównie słucham rapu i zależy mi na dobrej jakosci połączonej z dobrym basem (A nie, że słyszę tylko bas i 0 słów <lol2>) Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek poradę w tym temacie.
Podsumowując: Dobry bas+dźwięk, który spowoduje, że ludzie na przystanku zamiast na busa będą patrzeć na mnie, ale jak najmniejszym kosztem. Z góry dzięki!
-
Zdecydowanie w tej kwocie się nie wyrobisz, za 1000 zł to można wymienić głośniki w przednich drzwiach i je wygłuszyć... a gdzie jeszcze wzmacniacz pod te głośniki, wzmacniacz pod subwoofer, subwoofer, okablowanie, montaż...
-
Rozumiem, tak jak myślałem ;)
Zatem minimalny wymiar kary w tym przypadku, to około...? ;)
-
Robiłem rewolucje audio w 156 , głośniki, wygłuszania drzwi, bagażnik , zabudowa Subaru , wzmacniacz kable i masa innych dupereli. Jak zaliczyłem wyszło +-3 tys.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Z doświadczenia jesteś w stanie polecić jakąś konkretną firmę jeżeli chodzi o sprzęt lub konkretny model radia/sprzętu? :)
-
To zależy czego oczekujesz... Ja mam u siebie Pioneer DA 120 bo dla mnie była potrzebna nawigacja, spotify, itp. - a jeżeli zalezy Ci wyłącznie na muzyce to bierz używanego Alpine z serii CDA 9833, 9855, 9887, 9886 itp. Robiąc budżetowe granie, włożyłbym na przód prawdopodobnie głośniki Morel Maximo napędzane używanem wzmakiem z Sony z serii XM czy coś takiego. Z sensownych, tanich subwooferów do hip-hopu i innej takiej muzyki zainteresowałbym się firmą RE Audio, na pewno coś na 12' głośniku (skrzynia raczej zamknięta, bo z bass reflex czy szczeliną to po prostu łatwo spieprzyć) do tego mocny wzmacniacz monoblok z 500w RMS (tutaj nie mam pomysłu jaka firma, dużo tego jest). I na koniec ale najważniejsze, to wszystko trzeba odpowiednio okablować (odpowiednio grube kable zasilające do wzmacniacza) i wygłuszyć drzwi, być może również bagażnik. Bez okablowania i wygłuszenia nie będzie grania. Do tego będziesz musiał zrobić to sam, bo fimry specjalizujące się w tym sporo biorą za robotę i nigdy nie wiesz jak to zostało zrobione.
Generalnie to tanio nie jest i czasu zabiera też sporo, najpierw musisz sam poczytać co i jak, żeby bardziej świadomie wybierać. Najlepiej pojechać na jakiś zlot car audio, wtedy możesz posłuchać jak co gra i za jaką kasę jaki efekt można uzyskać.
-
Ja u siebie po zmianach na długo długo pozostałem ze sprzętem, radio pionek deh-80prs, głośniki w drzwiach focal z tyłu udimension w bagażniku 8" sub JBL. Całość zasilał starej daty wzmacniacz Sony. Grało to naprawdę dobrze, ale ratunkiem było porządne wygłuszenie , nie musi ono być mega markowe. Ja stosuje mate butylowa 2.5 mam i piankę gms 10 mm
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki wielkie za odpowiedzi, jestem Wam mega wdzięczny!
Trochę sie boje tego wygłuszania, bo kiedyś z ciekawości oglądałem i widziałem ile przy tym jest roboty... ale cóż, jak sie chce iść po kosztach, to trzeba sobie jakos radzić :D Zapisze sobie ten sprzecior, który mi podaliście i będę miał na przyszłość. Jeszcze raz dziękuje :)
-
Wygłuszanie akurat jest proste, rozkręcasz element do blachy, odtłuszczasz benzyną, przyklejasz kawałek maty (tniesz sobie aby było wygodnie przyklejać), na koniec na maty naklejasz gąbkę... Tu nie ma nic trudnego, a daje konkretny efekt. Nowoczesne maty butylowe, można kleić nawet bez podgrzewania w temp. 10-15 st.