-
159 3.2 nie odpala
Potrzebuję pomocy. Jedna z cewek postanowiła przestać współpracować ale to nie wszystko- w skutek tego, że zamiast 10 A bezpieczeństwa pozostałych cewek bronił bezpiecznik 20A , efektem wysmażone pozostałe 5 cewek. Wymieniłem wszystkie, niestety samochód nie odpala(nie podaje iskry, napięcie główne do cewek dochodzi)
MA KTOŚ JAKIŚ POMYSŁ , CZYM MOŻE BYĆ SPOWODOWANY BRAK ISKRY?
-
Hmm skoro napięcie przychodzące do cewki jest, a cewka nie wytwarza iskry znaczy, że jest spalona (pod warunkiem, że prawidłowo wykonuje się sprawdzenie). Skoro są wymienione szedłbym w kierunku uszkodzonej instalacji elektrycznej.
A to, że cewka spaliła się, bo był za duży bezpiecznik to bzdura - za duży bezpiecznik mógł co najwyżej troszkę w tym pomóc w momencie gdy poszło zwarcie w instalacji.
-
Problem polega na tym że sam doprowdziłem do zwarcia które mogło usmażyć pierwszą cewkę a ona pociągnęła następne. Wymieniłem wszystkie 6 na nowe Bosch i dalej nie gada. Dodam że po upaleni pierwszej próbowałem dalej jechać samochodem, niestety silnik po 500m zgasł u już więcej nie zapalił