-
Nowe zawieszenie skrzypi
Witam, ostatnio byłem na przeglądzie. Stwierdzono luzy w wahaczach górnych z przodu lewa i prawa strona.
Na autosklep24 polecono mi w dobrej cenie wahacze firmy fast. Przy okazji prowizorycznie kupiłem tez łączniki stabilizatora. Wczoraj odebrałem auto z warsztatu i skrzypi niemiłosiernie na nierównościach i przejazdach przez garby. Czy mechanik mógł zle cos założyć? Łączniki chyba z natury nie skrzypią, wiec wychodzi ze to wahacze. Stare miały luzy i nie skrzypiały, a nowe skrzypia? Istnieje możliwość złego ich założenia?
-
Ja tylko dodam, że miałem identyczną sytuację dwa tygodnie temu, wahacz górny do wymiany. Założyłem nówkę Meyle i jest cisza. Zakładałem sam, nie wiem co tam można źle zrobić :P
-
Za mocno skrecone.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Powinno się dokręcać na naprężonym zawieszeniu. Jeśli się dokręci na siłę na poniesionym aucie to może być zbyt mocno.
-
Może to głupio zabrzmi ale może to brud? Nie tak dawno w 166 miałem identyczny problem (co prawda wahacze Ori). Okazało się, że mechanik skręcając nasyfił, jakieś drobinki siedziały w tulejach i skrzypiały. Wystarczyło rozkręcić, oczyścić, skręcić z powrotem i minęło jak ręką odjął.
-
Mechanik twierdzi, ze dokręcał jak auto stało juz na kołach i dokręcał ręcznym kluczem, wiec raczej można wykluczyć to ze są zbyt mocno skręcone. Chyba, ze podczas wymiany łączników naruszył gumy stabilizatora i to one tak skrzypią?
-
Chyba sobie nie wyobrazasz jak mocno mozna dokrecic cos recznym kluczem.
-
Pozycja skręcenia nie ma znaczenia. Ile razy mam te bzdury wyjaśniać?
Jak skręcił ręcznie to zapytaj go czy wie, że się śruby dokręca na moment??
A główną przyczyną to będą ciulate wahacze fast :)
Wydymione samsungiem.
-
Ja ostatnio pisałem to samo. Tyle, że ja kupiłem TRW. 1000km i znowu skrzypi jak stara szafa (gorzej jak stare, rozklekotane)... Jak jest ciepło i sucho, albo przegonie samochód to się wycisza, ale kilka spokojnych km i znowu wraca...........
-
A jeszcze jedno. Jak masz stare gumy stabilizatora to usztywnione zawieszenie będzie na tych gumach wydawać dźwięki.
Wydymione samsungiem.