Selespeed - procedura adaptacji sprzęgła i obliczania współczynnika degradacji
Nie mam już siły.
Adaptacja sprzęgła w multiecuscan, degradacja sprzęgła jest podobna:
Cytat:
This procedure is used for the fine calibration of the clutch. It must be performed if the actuation unit and/or clutch assembly is replaced, if the clutch engages and disengages in an uneven way and if the gearbox control unit is replaced.
The following is necessary for proper execution of this procedure:
- engine temperature > 80°C
- clutch temperature between 20°C and 150°C
- no errors
NOTE: The procedure must be performed in the following sequence:
1. Press the Execute button (engine must be OFF)
2. Start the engine
3. Do a pick-up in 1st gear with the accelerator pressed ~25%
4. Stop the vehicle after ~300 metres
5. Turn the key OFF, then wait ~10 seconds and turn the key to MAR.
Teoretycznie sprawa prosta. Natomiast nie mogę wyczuć momentu kiedy mam włączyć silnik, kiedy mam włączyć 1 bieg, kiedy mam ruszyć. Czasami mi się udaje, wychodzi kod 00, następnie coś się dzieje i np współczynnik degradacji jest inny na koniec.
W większości niestety mam kod FF (procedury nie wykonano) i zamiecione.
Wracając do tematu.
Klikam execute, następnie otrzymuję okienko 'continue' i opcje N/ESC/Y.
I teraz pytania -kiedy mam włączyć sinlik (auto mam na zapłonie), kiedy wrzucić 1 bieg, kiedy ruszyć, żeby uzyskać kod Complete 00.
No i te 25% gazu, ile to dokładnie jest, mniej więcej jakie obroty?
półautomatyczna skrzynia Fiat Ducato
Cytat:
Napisał
Piotriix
Też uważam ,że to wina sprzęgła
witam może panowie podpowiedzą co może być u mnie przyczyną?
Na zimnym przy ruszaniu sprzęgło za szybko puszcza i jest szarpnięcie, przy cofaniu jeszcze mocniejsze szarpnięcia. po przejechaniu kilku kilometrów i nagrzaniu objaw znika całkowicie.
zauważyłem również że im zimniej jest na dworze tym szarpanie występuje dłużej i znika dopiero po około 20 km jazdy.
komplet sprzęgła był zmieniany 3 lata temu przy przebiegu 100 000 km ( ciężko było ruszyć występowały tak zwane kangurki ale nie znikały z biegiem rozgrzania auta) obecnie stan licznika pokazuje 166 000.
Fiat Ducato 2.3, 96 KW 2015 r. VIN: ZFA25000002802080