-
147 jtd. Nie odpala.
Witam klubowiczów. Zwracam się z prośbą o sugestie w sprawie awari mojej 147 1.9 jtd. 16v.
Otóż w noc sylwestrową mój syn jechał moją 147 i przy zmianie biegów z 3 n 4 około 3000 obr.min. obroty nagle wzrosły a zaraz auto zgasło i już nie odpaliło. Rozrusznik kręci normalnie i sprawdziłem rozrząd i jest ok.Co to może być i gdzie szukać?
-
Pompa paliwowa sprawdzona? Jak przekręcasz zapłon to słychać, że podaje paliwo?
-
A czujnik wału??? U mnie to było powodem....
-
Może być czujnik położenia wału. Po podpięciu pod kompa powinien chyba wyjść błąd, jeżeli czujnik jest uwalony.
-
Jakby czujnik wału się kończył to by miał problemy z odpaleniem na rozgrzanym (ciepłym) silniku. Zresztą wątpie aby tak odrazu czujnik padł, silnik zgasł i nie zapalił. Jakieś objawy wcześniej były?
-
Najszybciej to zapiąć kompa i odczytać błędy i szukać przyczyny. Tak to wrażenie z fusow. Obroty wzrosły i zgasła, tzn że rozbiegal Ci się silnik?
Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka
-
No mi akurat nie pokazał błędu czujnika. Nie wiedziałem co się dzieję.Zgasł i cisza..Kręciłem nic nie dało.Podłączyłem komputer gdyż byłem pewien że pokaże. Niestety....
-
Zobacz na olej może się rozbiegał skoro obroty wzrosły i może syn nie zauważył :D Ewentualnie podmień od kogoś czujnik ciśnienia paliwa
-
sprawdz najpierw czy odpali i będzie pracował na plaku jak psikniesz w dolot jeżeli odpali sprawdź czujnik wału omomierzem jeżeli będzie ok sprawdz regulator ciśnienia na pompie najpierw zacznij od umycia