159 1,9 jtdm strasznie bierze olej
Witam wszystkich , jestem włascicielem 159 już dwa lata i mam podobny problem z braniem oleju . zaczeło się to tak : w zeszłym roku urwał sie jeden z zaworów i zrobiłem remont silnika , czyli wymiana pierścieni wymiana głowicy i pokrywy z wałkami rozrządu . jednak po tej naprawie alfa zaczeła brać olej , stwierdziliśmy po przejechaniu ok 10000km ze to wina głowicy bo kopcił na zimnym po odpaleniu , wiec zmieniliśmy głowice , a potem padło turbo więc tez wymieniliśmy jeednak po jakichś dwóch tygodniach znów padło , prawdopodobnie dlatego że było mało oleju i się ukręcił wirnik , popsuł sie też czujnik oleju ktury pokazywał że jest max a bagnet się nawet nie moczył . więc turbo znów wymienione i czujnik też , choć teraz i tak sprawdzam na bagnecie . niestety dalej bierze olej 1l na tydzień czyli średnio na 1000km . byłem na chamowni i wyszło że jest w porządku i ma 150km tak jak powinno być . pytanie gdzie się podziewa ten olej skoro pierścienie są nowe i turbo też . żadnych wycieków niema . dodam że nie ma klap ,egr i dpf też . założyliśmy odstojnik na odmie i zbiera się tam olej . pytanie czemu go tam tak bardzo wyrzuca ?