-
Pływa w koleinach
Panowie czy wasze 155 też tak pływają w koleinach? Jak jadę prosto i pozwalam jej się obijac o koleiny to jest ok, ale jak próbuje kontrować to obijanie to zaczyna pływać i się bujać na lewo i prawo. Wymieniłem już wachacze, końcówki, łączniki stabilizatora, zbieżność ustawiona amory w miarę dobre a ona nadal swoje. Czy może być to przyczyna szerokości opon 195/55 R 15, ciśnienia czy stopnia zużycia opon czy jeszcze czego innego?
-
To normalne przy szerokich oponach, zmień na 175 i przestanie pływać ;).
-
U siebie mam 205/50R15 i rzeczywiście trochę nosi na koleinach i trzeba lekko kontrować kierownicą.
Ale zauważyłem też, że przejeżdżając przez poprzeczne nierówności mam wrażenie pływania tyłu. Czym to jest spowodowane?
-
Przy takiej szerokosci opon nic nie poradzisz. Jesli masz tyle nowych elementow, to obstawiam na taka a nie inna charakterystyke zawieszenia. U mnei jest to samo, a mam zawieszenie bilsteina. Wczesniej na standardzie to jzu byla porazka przejezdzajac na zakrecie przez takie poprzeczne nierownosci. Mozliwe ze trzeba by pokombinowac ze stabilizatorami.
-
a są różnice w stabilizatorach w mocniejszych silnikach i czy da radę je zamontować do 1.7 ts
-
To niestety raczej wina szerokości opon. Mam letnie 205/50R15 i na nich zdecydowanie pływa w koleinach, czy torowisku.
Na zimówkach 175 takich efektów prawie nie ma.
Nie wiń zawieszenia, tylko stan polskich dróg.
-
co prawda mam 145, ale na letnich 215 też pływa, natomiast na zimówkach 185 już się jedzie normalnie, więc obstawiałbym szerokość opon jako przyczynę
-
ok dziekowac wszystkim za odpowiedzi pozdro
-
Potwierdzam również, po zmianie felg na 15 i opon na 195x55 (continentale), samochód trochę dziwnie się zachowuje. Tak jakby był na granicy utraty przyczepności w pewnych momentach (pływanie na boki).
-
a mi sie wydaje ze to moze być kwestia opon a raczej ich rodzaj, bo to co czasem sie u mnie dzieje nienapawa optymizmem, raz na podziurawionym torowisku jadac na wprost zgubilem przyczepnosc całkiem a ze była noc to nie zorienowalem sie od razu jak probowałem skontrowac tor by mnie zaraz bokiem nie postawiło to auto wpadło w taki poslig ze zaczeło potwornie bujac na boki, tyle strachu sie nienajadłem jak jezdze autem jeszcze nigdy, dobrze ze tam było bardzo szeroko i nie bylo innych aut :D
podobno opony musza byc TWARDE , na miekkich przy takich charakterystykch jak ma ALFA jest wlasnie taki efekt podobno, trzeba miec bardzo dobre gumy i do tego raczej TWARDE a na pewno nie bardzo miekkie , ja mam teraz bardzo miekkie i jest tragedia.