-
airbag error
jakiś tydzień temu, bez wyraźnej przyczyny ani dziwnych okoliczności, od tak sobie zaczęła mi się świecić czerwona żarówa na desce informująca o błędzie poduchy. jak usunąć to świecenie? (bo zakładam że raczej airbag nadal mimo wszystko działa, prawda?). czy trzeba jechać z tym na komputer czy może można go samemu wyczyścić z błędów?
pzdr
-
ano kolego źle zakładasz. jeśli świeci się czerwona kontrolka poduszki to cały układ jest nieaktywny. kontrolka sama nie zgaśnie. musisz pojechać do mechanika z komputerem i zczytać błędy. ja obstawiam ze kostki pod fotelami nie łączą i temu te kwiatki. jeśli to one to trzeba je wyciąć i zalutować przewody na stale.
-
o fakin szit! dzięki w takim razie za info.
a nie ma za bardzo opcji żeby to samemu naprawić?
-
- można próbować samemu kablem VAG-KKL oraz programem KWP71.
- poduszki masz w wersji MY99, program Alfadiag na pewno obsługuje ten model.
- KWP71 też powinien ale tego nie sprawdzałem i jakos nie ma informacji na tym forum o sukcesach z tym modelem poduszek.
-
powiem Ci szczerze że problem z tym miałam ok 2 m-ce temu... na zaprzyjaźnionym serwisie błąd skasowali mi od ręki... koszta też wielkie nie były :)
-
byłem dzisiaj u elektryka, i potwierdził to co zostało napisane wyżej - zbyt duża rezystancja prawej przedniej poduchy, czyli właśnie kostka. błąd mi skasował, i powiedział że jak się to powtórzy to mam wyciąć kostkę i zalutować na stałe, a później błąd skasuje mi za free.
przy okazji dowiedziałem się że przebieg w alfie mam oryginalny, i dodatkowo skasował mi kilka błędów. za całość zapłaciłem 80pln, ale gdyby nie ustawiał mi licznika 'service' to byłoby to 50pln, więc tragedii nie ma (: