-
Komputer wariuje
Witam. Ostatnimi czasy zaczęło się coś dziać z komputerem(ECU) w alfie kolegi, 147 1.6 105KM. Mianowicie pewnego dnia odpala auto i brak reakcji na gaz. Po zgaszeniu auto nie odpalilo. Po odłączeniu akumulatora na 15minut to samo, odpalila za 1 razem, brak reakcji na gaz i koniec. Doszedłem do tego, że bezpiecznik nr 17 od komputera się przepalał. Po wymianie bezpiecznika auto pojeździło 2 dni i znowu to samo. Teraz juz w ogole nie odpala. Świeci się kontrolka CODE i brak kontrolki check engine na zapłonie, nie da się połączyć interfejsem do komputera. Czy ktoś ma pomysł co to moze byc ?
-
Wymontować na początek ecu i sprawdzić czy nie jest zalany lub nie ma nalotu po zalaniu. Wyczyścić preparatem do elektroniki np Kontakt (alkohol izopropylenowym).
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
-
Sprawdzilem. Wyczyscilem mase, przeczyscilem kontakty i dalej nic
-
Zastanawia mnie zasilanie ecu. Mianowicie po zaplonie z bezpiecznika F17 idzie 12V na przewod ktory idzie do pinu 16 natomiast na pinie 16 Zasilania ECU jest masa. Sprawdzalem ciaglosc przewodu i niby ona jest ale dlaczego zamiast 12v jest masa?
-
Miałem podobne objawy w aucie żony. Wiem że większość rzeczy jest sterowana masą a nie plusem, tak wyczytałem w eleren. U nas pomogło dołożenie masy bezpośrednio z akumulatora do obudowy ecu nad przepustnicą w miejsce gdzie jest przykręcana oryginalnie.
-
Zalatwione. Gdzies jest zwarcie do masy na kablu ktory wychodzil z bezpiecznika do ecu. Pociagnalem nowy,tamten odcialem i wszyatko gra.