Witam czy TB to dobry silnik do Gtv? Czy LPG sekwencja w tym silniku to w miarę dobry pomysł? Czy ten silnik jest dynamiczny i daje radę jak mu się przydusi?
Jakie byłoby spalanie benzyny i lpg?
Printable View
Witam czy TB to dobry silnik do Gtv? Czy LPG sekwencja w tym silniku to w miarę dobry pomysł? Czy ten silnik jest dynamiczny i daje radę jak mu się przydusi?
Jakie byłoby spalanie benzyny i lpg?
1) silnik raczej czuły na troskliwą opiekię (dobry olej i częste jego zamiany, nie podkręcanie na zimno, etc.), niektóre części zaczynają być problemem (typowo wałki rozrządu które lubi zjadać :D ale jest możliwość ich naprawy, jednak ta też coś kupuje), i powiedziałbym że bardziej niż silniki wolnossące cierpi właśnie na zużycie wałków + popychaczy
2) Z dynamiką jestem zadowolony, w (chyba) cięższej 164 dawał sobie radę (max. prędkość narazie według GPSa to 239km/h ;))
3) Spalanie na okrągło mam 10.5l/100km benzyny - w sumie jest tak niezależnie czy jedzie się w mieście czy autostradą 180 :D Niektórzy dają gaz, ale ja bym nie dał :)
P.S. Jest tu na temat tego silnika sporo, polecam trochę poszukać i poczytać sobie o nim :)
Moim zdaniem gaz do tego silnika to pomysl fatalny, po pierwsze silnik ten typowo nie jest do tego przystosowany (stara, inna niz obecne konstrukcja), po drugie pozniej jest problem z czesciami zamiennymi w razie awarii. Po trzecie najpierw trzeba znalezc 2.0 TB w dobrym stanie co jest wyzwaniem. A po czwarte (moim zdaniem )Gtv z tym silnikiem raczej sie do jazdy na codzien nie nadaje, wiec nie widze tu oszczednosci.
I po piąte ktos kto kupuje już praktycznie klasyka z takim silnikiem na spalanie powinien nie patrzeć, bo będzie ono najmniejszym problemem :)
Gaz do tego samochodu to fatalny pomysł. Nawet o tym nie myśl by wsadzić gaz do gtv.
Brzmi subtelnie na stockowym wydechu - takie soft busso.
Podobno po wywaleniu ostatniego tłumika zaczyna brzmieć lepiej.
Ale czuć, że to V6 czy takie w stylu V8 w E60 (kawał porządnego silnika, a ledwo go słychać).
Czuć szczególnie od 3 tyś :cool: