-
1 załącznik(i)
Składanie silnika TS
Witam serdecznie.
Kupiłem na Alledrogo silnik TS 1.8 i po wkurzeniu się, że kopci pomimo wodorowania, antykoksowania itd., itp., rozebrałem dziada.
Pęknięte wszystkie tłoki pomiędzy pierścieniami uszczelniającymi i zgarniającymi :( a jeden tłok jest lekko przytarty.
Teraz moje pytanie:
Tłoki w tym silniku były (są) krótkie a w starym silniku który był oryginalnie w nowej Alfie gdzie padła panewka (i tylko panewka) są dłuższe, to czy korbowody mają identyczne? bo po przyłożeniu korby do korby są takie same, ale wolę się upewnić.Będę składał silnik, który przyjechał ze mną do domciu ze Świętochłowic wraz z nową Alfą. Szlif wału (z silnika z Alledrogo) chociaż tam popękały tłoki, no ale to podstawa. Nowe panewki korbowodowe, główne i pierścienie.
Tłok krótki silnik z Alledrogo / Tłok dłuższy silnik który był oryginalnie zamontowany.
-
Nie składałem nigdy TSa, ale na chłopski rozum- jeśli korbowody miałyby taką samą długość (Przy założeniu, że wały są identyczne), to ten dłuższy tłok powoduje większy stopień sprężania. Na zdjęciu widać, że jest różnica w odległości osi sworznia tłokowego od denka w tłoka między nimi. Jeżeli ta odległość byłaby taka sama, a różna długość płaszcza tłoka, to wszystko by grało. W takim wypadku jak masz nie sądzę, aby było okej. Choć wnioskuję to po jednym zdjęciu, bez poparcia praktycznego.
-
W 2.0ts Dłuższy tłok jest z wersji cf2 155km, wal z cf3 czyli z tego silnika gdzie jest krótszy tłok pasuje do cf2. W 1.8 też tak będzie jeśli się mylę to poprawcie.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
-
Różnice są tylko w długości płaszcza tloka tak wyczytalem kiedyś.piszesz ze korby są takie same
a na fotce widać jak gdyby dlugosc tloka od denka do sworznia byla wieksza(moze tak tylko na fotce wygląda?)co bylo by raczej nie mozliwe bo tlok walił by w glowice.
-
Tłoki / blok będą tak jak przyjechały z Alfą, a z silnika z Alledrogo wezmę sprawny wał i korby. Wał dam na szlif i wszystko będzie nowe: panewki pierścienie itd.
lesio146
Przykładając korbę do korby; są dokładnie takie same! Natomiast z tłokami jeden zestaw jest wyższy a drugi niższy. Dziwne ponieważ oba silniki to 1.8TS chyba, że ktoś wstawił silnik 2.0 do Alfy, którą kupiłem O_o
Jest jeszcze opcja, że silnik który był w Alfie to AR32205, ale na bloku jest ewidentnie wybite AR32201
Tak czy siak długość korbowodów jest taka sama.
-
Wysokosc dluzszego tloka mierzona od denka do sworznia
jest większa?Jeśli tak to zmierz wysokosc bloków
od kozą walu do górnej krawędzi.
Dwulitrówka ma większą średnicę tloka.
A coś mi świta że w któryś TS byla zmiana wysokości
bloku.Ale pewien nie jestem.
- - - Updated - - -
Loza walu.Kozy tam nie ma :) glupi telefon
-
No dokładnie o tym mówiłem lesio. Jeżeli jest większa odległość między sworzniem, a denkiem, to używając tego dłuższego tłoka w krótszym bloku wywalisz głowicę.
-
3 załącznik(i)
a więc tak:
Wszystko pasuje.
Tzn: stary blok / stare tłoki / "nowy wał 100% sprawny" / "nowe korbowody" (w cudzysłowie z silnika z Alledrogo.)
Jutro jadę do "Auto-Szlif Mała Nieszawka" na szlifowanie wału. Przy okazji kupię komplet wszystkich panewek oraz pierścieni tłokowych. Korona tłoka wystaje prawidłowo w GMP około 0,020mm
Kilka fotek z tej konfiguracji.
Załącznik 243782 Załącznik 243783 Załącznik 243784
-
Już jestem po wizycie w szlifierni.
Wał będzie tylko i wyłącznie polerowany (czopy) stan jest idealny (nominał) więc nie ma co szukać dziury w całym. Dosłownie zero zużycia! 60,00,-
Blok (nominał) będzie delikatnie honowany ponieważ jest idealny (jeszcze jodełka od nowego). Będzie również zrobiony delikatny plan. 100,00,-
Nowe panewki główne oraz korbowodowe jak i nowe nominalne pierścienie tłokowe.
Nowe śruby głowicy, uszczelka, uszczelniacze zaworowe, uszczelki kolektorów, uszczelka pompy oleju itd. Głowicy tykać nie trzeba stan ideał - będzie jedynie planowana.
W niecałym 1000,00,- zmieszczę się spokojnie.
-
Ceny jak na remont całkiem niezłe.