-
Problem z alfa 159
Witam wszystkich mam problem z moja alfa a raczej z jej dziwnym dzwiekiem jakies jakby buczenie nawet na postoju dopiero po dodaniu gazu znika a kiedy rusze znowu sie pojawia dziewk wydobywa sie tak jakby po stronie pasazera zaraz kolo szyby tam gdzie plastiki oslaniajace wycieraczki a dzwiek jest taki https://youtu.be/gqjWrIGqZeY
-
Ciężko powiedzieć, ale ja bym szukał raczej pod maską. Dmuchawę raczej odrzucam, bo jej obroty nie zmieniają się wraz z obrotami silnika, a na filmiku widać, że masz ją włączoną chyba na I biegu.
Może któraś rolka, albo napinacz paska?
Dźwięk jest tak donośny, że pierwszy lepszy mechanik nie powinien mieć problemów z określeniem jego źródła.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
Tzn wiesz filmik nie moj tylko znalazlem na you tube ze ktos taka ma Ja probowalem z klimom wlaczona lub wylaczona I tak samo z wiatrakiem ale jest to Samo
- - - Updated - - -
Dodam jeszcze ze jak wciskam sprzeglo podczas jazdy to wydaje mi sie ze to buczenie ustaje I na lekkim gazie go tak nie slychac oraz podczas przyspieszania tylko w jakims zakresie obrotow ale czasem po zatrzymaniu sie I tak buczy
-
To takie trochę wróżenie, ale może pompa od wspomagania? W takim przypadku przy kręceniu kierownicą na postoju powinno być słychać zmianę natężenia dźwięku.
-
Tak jak kolega wyżej pisze pokręć kierownicą. Ja miałem podobny dźwięk, który się nasilał przy kręceniu kierownicą na postoju. Podczas jazdy zmieniał się w zależności od obrotów silnika. Byłem pewny że pompa wspomagania kończy żywot. Pomogła wymiana zbiorniczka płynu wspomagania.