Nadpalone nóżki przekaźników w podszybiu -Czerwone 30A
Hej Panowie.
166 2,4 JTD 1999 rok.
Strajk babuszki trwa nadal. Tym razem zdarzyło mi się ( odpukać narazie tylko jeden raz), że po przekręceniu stacyjki na zapłon rozrusznik milczał.
Wszystkei kontrolki działają tak jak powinny, IMMO gaśnie itp. Mimo to w momencie jak chciałem uruchomić auto nastała cisza...
Pomyślałem że to rozrusznik serca w babci sie skończył i zacząłem dłubac.
-Wziłąłem kawałek deski i popukałem w rozrusznik.
- sprawdziłęm wszystkie bezpieczniki w kabinie i podszybiu i były ok.
- wyjąłem wszystkie przekazniki czerwone i pozamieniałem je miejscami. Przekazniki okazały sie mieć tak jakby okopcone nózki. Takie czarne jakby przegrzane.
Pytanko odnośnie przekaźników w podszybiu.
Czy to normalne ze takie sie robią po 20 latach uzywania? tez tak macie?
Koszt nowego to około 10 pln wiec moge zawsze je wymienic.
Po całej tej magii z deseczką i zamiana miejscami przekazników Babcia odpaliła.
Ale ta mysl nie daje mi spokoju... Czy to rozrusznik czy moze te przekazniki?
Rozrusznik kosztuje ok 350 zeta wiec najpierw chce isc po małej linni oporu.
Jako ciekawostke napisze Wam . że tego dnia co alfa nie chciala odpalic spieszyło mi sie. Bardzo szybko wlozylem kluczyk do stacyjki i przekrecilem zaplon.
Po przekreceniu na zapłon po około sekundzie rozrusznik zakręcił z raz i cisza. I ucichł... Cisza w momencie próby odpalenia.
Gadałem ze sławkiem [MENTION=35844]motogold[/MENTION] , któy ma mega wiedze i mówił ze byc moze to cos z rozrusznikiem.
Narazie od tego felernego dnia babcia pali jak dawniej...
Ogólnie zauważyłem ze rozrusznik od dłuzszego czasu tak jakby nie miał siły zakręcic wałem. Mijaja ze 4 obroty i Auto odpala. Na mrozach zawsze paliła identycznie i zawsze odpalała.
Ciekawi mnie Wasze zdanie w tej kwestii...
Oczywiscie szperałem i czytałem ze nalezy sprawdzic przekazniki itp. i ze dosc czesto jest to wina rozrusznika lub słabej masy ( kabel masowy zamierzam profilaktycznie wymienic na nowy dla spokoju)
Te okopcone nózki przekazników mnei zaciekawiły.