-
Alfa Romeo 147/166
Witam.
Z powodu kończenia prawa jazdy(została tylko część praktyczna) zacząłem się rozglądać za samochodami. Będzie to moje pierwsze auto.
Niestety na temat modeli z tytułu znalazłem dość mało informacji.
Alfa Romeo przykuła moją uwagę z dwóch powodów, niskiej ceny oraz silników JTD.
Ja się na samochodach nie znam dlatego zarejestrowałem się na tym forum z nadzieją że może użytkownicy tego forum mi doradzą i pomogą.
Za wszystkie sugestie i rzeczowe posty będę wdzięczny.
Z informacji które znalazłem alfa romeo nie należy do tanich w utrzymaniu. Główne usterki to zawieszenie i elektryka.
Po wypowiedziach i zdaniach przeczytanych w artykułach została we mnie pewna obawa przed kupnem Alfy Romeo.
Mam nadzieje że użytkownicy tego forum choć odrobinę rozwieją moje obawy.
Dla osób chcących mi pomóc zwykłą informacją lub wybrać auto, poświęcając swój czas poniżej zostawię istotne informację.
Budżet jest bardzo ograniczony bo tylko 5 tysięcy złotych.
Mieszkam w żninie w Kujawsko-Pomorskich. Sam szukałem w odległości 100 km.
Pozdrawiam,
Serasm.
-
A ile masz dodatkowej gotówki na pakiet startowy tzn, serwis. Bo jak kupisz auto za 5 tyś to na pewno będziesz musiał na początek trochę PLN zainwestować. W tym budżecie jeżeli już Alfa to 147.
-
166 za 5 tyś odpuść, więcej wydaję rocznie na utrzymanie. 147 będzie conajmniej 2x tańsza w utrzymaniu, choć za 5 tys można kupić tylko szrot.
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Dokładnie. Jeżeli nie znasz się totalnie na mechanice, a Twój budżet jest "studencki", odpuść póki co Alfę. Zniechęcisz się i dołączysz do grona powielającego stereotypy.
W tej kasie poszukaj starszego bravo, punto, corsy czy jakiegoś 206/307. Powinieneś kupić coś, co ma podłogę i nie wymaga na wejściu wkładu zbliżonego do wartości auta, a uwierz, że tak by było ze 147, o 166 nie wspominając :)
-
-
147 moim zdaniem jest niedrogie w utrzymaniu (zwłaszcza z silnikiem JTD), ale przy mocno ograniczonym budżecie poszedłbym w coś bardziej popularnego, a za razem jeszcze tańszego w utrzymaniu ze względu na dostępność części i znajomość tych samochodów przez mechaników - propozycje [MENTION=54438]Mumins[/MENTION] wyglądają bardzo sensownie.
PS. Przy zakupie samochodu (niezależnie od modelu) weź pod uwagę w budżecie ubezpieczenie OC (może być drogie dla początkujących kierowców) i na dzień dobry wymianę oleju, filtrów, rozrządu (w zależności od modelu i materiałów około 500-1000zł).