Woda się nie gotuje, a wskaźnik temperatury pokasuje 130 stopni
Cześć
W mojej Gtv TB zegar temperatury cieczy chłodzącej pokazuje 130 st. a tak właściwie jest poza skalą.
Na początku wszystko było ok. nagle ni z gruszki ni z pietruszki 130?
Teraz max tep. jest już zaraz po przekręceniu kluczyków w stacyjce.
Rurka od termostatu do chłodnicy jest ciepła, podobnie jak sama chłodnica po kilku km jazdy. Silnik pracuje idealnie. Stan płynu chłodzącego jest w normie, bez śladów ubytków, bąbli czy dymu w zbiorniczku.
Co może być przyczyną ww awarii, gdzie szukać czujnika pod zegar.
Przeszukałem forum ale bezowocnie.
Pzdr
drvitek
JTD 1.9 105 wskaźnik temp., czujnik ??
Witam
Od jakoegoś czasu mam mały problem związany z układem chłodzenia. Mianowiece chodzi o to że czasem wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej przesuwa się skowo i pokazuje wtedy temperature powyżej normalnej. Nie otwiera się wtedy termostat i chłodnica jest zimna. Po otwarciu maski nie widze żadnych objawów przegrzania silnika. Ciecz chłodząca krąży a jej temperatura pozwala na dotknięcie zbiornika wyrównawczego (jest na tyle gorący ze potrafie przytrzymac na nim ręke jakiś czas). Ciecz chłodząca jest na stałym poziomie, nie ubywa jej.
Gdy postukam w szybkę licznika to wskazówka nagle spada do temperatury prawidłowej i znów po jakimś czasie skacze w górę. Takie skoki wskazówki nie zdażają się czesto, ale co jakiś czas i nie daje mi to spokoju. Nie wiem także czy podczas jazdy w temperaturze w okolicach zera stopni (bez korków) termostat powinien sie otworzyć.
Może silnik rzeczywiście się przegrzewa a ja tego nie zauważam.