-
Auto nie zbiera się
Witam.Od ponad miesiąca jestem posiadaczem 147 1.9 JTDm 150km.
Mam wrażenie, że auto nie zbiera się tak jak na początku przy kupnie i raczej nie jest to kwestia przyzwyczajenia bo jakoś często nie butuję belli:)
Czytałem o przepływce i o czujniku(zapomniałem jak się nazywał...)
Mogę prosić o wrzucenie zdjęcia z zaznaczonymi elementami pod maską i drobnym opisem co mam zrobić? [MENTION=36019]edi[/MENTION]t nie mam dpf'a
-
na całym zakresie obrotów słabo idzie ? czy po 2-2,5 tyś obrotów już jest ok ? Czujnik zapewne overboost, ale najpierw postaraj się lepiej opisać na czym polega problem z Twoja Alfą :).
-
Po prostu po kupnie auta potrafiła gubić trakcję po wdepnięciu na dwójce podczas jazdy, a teraz się zbiera tak meh.. nie jest tragicznie, ale to nie jest to co było.
Kilka dni temu chciałem sprawdzić przyśpieszenia auta z dwójki przy toczeniu się.Samochód załapał dopiero po około 1.5-2s, ale tutaj akurat nie wiem czy nie miałem za mało obrotów :)
Auto oczywiscie zbiera się powyżej 2 tysięcy obrotów, ale tak jak mówiłem. Bez szału.
-
Możesz mieć jeszcze zawór EGR do czyszczenia
-
Być może układ zapłonowy- i jakis element powoli zaczyna się kończyć, nie wiem czy znajdziesz zanim nie ma żadnych błędów. Z błędami łatwiej znaleźć, a jak coś nie do końca zepsute to nie wiadomo co jest. Ewentualnie zerknij czy może silnik nierówno pracuje- i odłączaj po kolei cewki, być może będzie jedna taka po odłączeniu której nie będzie za bardzo reakcji, i na tym cylindrze bym szukał- będzie świeca, cewka lub wtrysk.
-
Ostatnio rozbierałem EGR i na ściankach była lekka warstwa sadzy, nic więcej.Możliwe, że to dusi?
Nie wyczysciłem go wtedy bo nie miałem za bardzo czym.
-
mam dokladnie ten sam problem i jest to EGR ktory sie zablokowal w pozycji otwartej o ile dobrze pamietam.. wlasnie zakupilem zaslepki i bede jeszcze musial podjechac na komputerowe wylaczenie. Jak tylko zaslepie to dam znac czy pomoglo (chwile to moze potrwac bo dlugie terminy do goscia ktory ma mi to zrobic razem z chipem lekkim)
-
Chyba znalazłem problem, zacisk lekko trzyma prawdopodobnie....Szkoda, że na spalaniu tego nie odczułem.
-
U mnie to był najdłużej diagnozowany problem, pomogła wymiana wężyków (kolejna) podciśnienia między gruchą - czujnikiem - zbiornikiem podciśnienia.