-
Problem z olejem
Witam mam taki mały problem dałem mojej dziewczynie do jazdy Alfe GT 2.0 jts doszło do wymiany oleju i mój teść mechanik jak z koziej dupy trąba wlał do niej najtańszy 5W30.
I tu moje pytanie czy coś się może wydarzyć ponieważ miałem olej 10W60.
O samej wymianie oleju dowiedziałem się teraz gdzieś z miesiąc na nim jeździ.
-
Może żłopać olej, a poza tym kiepska ochrona dla tego silnika. Wylej to jeśli zależy Ci na tym samochodzie ;)
-
Właśnie w tym silniku powinno się rygorystycznie przestrzegać lania właściwego oleju: ze względu na powstające osady w wyniku spalania (obniżające moc) oraz trwałość wariatora, który sterowany jest ciśnieniem oleju. Ja bym natychmiast wymienił olej na Selenia Racing 10W 60- taki zaleca producent. Swoją drogą- już wcześniej zastanawiałem się dlaczego wielu użytkowników psuje silniki niewłaściwym serwisem olejowym no i doszukałem się jak to się może dziać.
-
spuść ten olej i oblej nim teścia...
-
opozycjonista masz rację muszę tak zrobić-_- i tak dużo osób niszczy auta przez to że nie patrzy jaki olej leje lecz wolałem się za pytać dla tego ze to moja pierwsza alfa i szczerze dopiero co będę się uczył co do silników alfy tyle wiem że trzeba lepiej o nie dbać.