Ile kosztuje NOWY oryginalny przedni zderzak? Gość wbił mi się hakiem i czeka mnie spotkanie z rzeczoznawcą, jestem ciekaw na ile mogę się spodziewac wyceny szkody.
Printable View
Ile kosztuje NOWY oryginalny przedni zderzak? Gość wbił mi się hakiem i czeka mnie spotkanie z rzeczoznawcą, jestem ciekaw na ile mogę się spodziewac wyceny szkody.
Kolego wejdź na portal aukcyjny i będziesz miał rozeznanie.
Znajoma pol roku temu tez miala przygode ze zderzakiem tylko w audi a3 to wycenili szkode na 1200 zł. niewiem czy liczyli orginalny zderzak czy poprostu nowy+ lakierowanie.
Alfy to drogie auta w ubezpieczeniach, w 156ti PZU wyceniło przedni zderzak na 3600 i oczywiście cena zaniżona. Odsprzedam szkodę firmie która się tym zajmuje i dostałem od nich jeszcze 1200
a co mają ceny obdrapanych używek na aledrogo do nówki z serwisu, której cena może iść w grube tysiące? Jedyne eper mógłby dać wiarygodny osąd ale akurat ceny zderzaka nie ma.
Chcę dla picu zarządać likwidacji bezgotówkowej w ASO dzięki czemu będę mógł wyszarpać więcej gotówki do łapy. Nie wiem tylko o jakich pieniądzach mogę rozmawiać. Najwyżej podjadę do ASO i zapytam o ceny.
Przewidywana wycena:
Zderzak 200 PLN
Lakierowanie zderzaka 300 PLN (oczywiscie bez cieniowania xd)
Wycena z ASO najpewniej nic Ci nie da, nawet jak wezmiesz kosztorys. To mialoby szanse zadzialac jeśli zrobilbys w ASO, zaplacil te 5000 PLN a pozniej sadzil sie o zwrot roznicy miedzy wycena ubezpieczalni a tym co zaplaciles.
Kazde aso daje do podpisania klauzulę, że jesli ubezpieczyciel nie pokryje kosztow naprawy, to Ty sie do tego zobowiązujesz.
Witaj w Polsce :)
Jak masz wolną gotówkę, duzo wolnego czasu i td (bo za Twoj stracony czas na sądzenie sie nikt Ci pieniedzy nie zwroci, to mozesz probowac tego wariantu)
Mialem podobna historie z tylnym zderzakiem, niecale 2 lata temu. Wzialem kosztorys z ASO, finalnie robiłem w prywatnym zakladzie blacharsko lakierniczym, w opcji bezgotowkowej, udalo mi sie z ta firma dogadac, ze w razie W to ich prawnik bedzie sie szarpal z ubezpieczycielem. Dalem im ten kosztorys zeby bylo im latwiej w sadzie, bo wyszlo 2 razy taniej.
Dla mnie to rozwiazanie bylo najlepsze.
Swoja drogą to paranoja, że firma uslugowa musi ściśle wspolpracowac z adwokatem przy prawie kazdym zleceniu.
Ps. Wstepna wycenia z mojego doswiaczenia zalezy od stopnia ch%^&ści firmy ubezpieczeniowej. Zebys sie nie zdziwil jak w pierwszej wycenie stwierdzą, ze przeciez mozna skleić zderzak ;)
Z moich wszystkich doswiadczen, najlepiej jest byc poszkodowanym przez ubezpieczonego w PZU lub Warcie, najgorzej Uniqa. Ta ostatnia firma w normalnym kraju nie mialaby prawa funkcjonowac.
Ps2. 2 lata temu najpierw aso twierdzilo ze na zderzak trzeba bylo czekac, 2 tygodnie, pozniej ze 6, a pozniej ze jest niedostepny. Z przednim pewnie bedzie podobnie. Tylny to bylo coś circa 1500-2000 PLN o ile pamietam *
*(sprawdzilem w papierach - sam zderzak 1512 netto ;) )
Ps3. Dla porownania: pierwsza wycena z ubezpieczalni to bylo 1000 PLN, wycena naprawy w ASO 6000 PLN ;)
problem jeszcze w tym, że mam zderzak ze spryskiwaczami i czujnikami. Na allegro znalazłem całe 0 takich zderzaków, wszystkie są z biedniejszych wersji. Dlatego niewykluczone, że będę się musiał posiłkować ceną nowego zderzaka w aso. Chodzi o samą cenę części, roboczo godziny to tam ciul..
Ubezpieczyciel sprawcy - AXA
Śmichy chichy a składki coraz wyższe. 27 lat złotówki żadna firma za mnie nie wypłaciła, a opłacam 6 polis rocznie.
Więc wybaczcie, ale o drobnych cwaniaczkach mam określone zdanie.
Co się martwisz na zapas?
Poczekaj na wycenę z ubezpieczalni. Mi jakieś 2 lata temu na parkingu porysowali corsę żony drzwi przednie i tylne od strony pasażera. Przyjechał rzeczoznawca z MTU i... sam się zdziwiłem, w aucie wartym 5000zł wymianę 2 drzwi wycenił na niecałe 2700zł.