-
Szumy podczas jazdy
Witam,
W mojej Alfie 159 1.9jtdm jest słyszalny szum podczas jazdy tjb łożyska ale...
Szum jest słyszalny na każdym biegu co oddala mnie od opinii że skrzynia wymaga wymiany łożysk. Może to podpora półosi??
Czy ktoś spotkał się z taką przypadłościa? Wolę podpytać zanim zdejme skrzynie i zmarnuje kilka dni pracy.
Szum jest momentami tak jakby przerywany czyli coś o coś trze nierownomiernie tzn dźwięk tjb było krzywe kolo i o coś dotykało połowa obwodu. Przy wyższych prędkościach zaczyna być jednostajny. Lewarek sztywny bez luzow.
-
-
Raczej łożysko w piaście koła. Łożysko podpory półosi jest małe i pęd powietrza zagłusza jego hałas przy wyższych prędkościach.
-
Łożyska są nowe na przodzie a tył nie był wymieniany lecz koła nie są gorące po trasie, raczej w normie
- - - Updated - - -
W jaki sposób najlepiej sprawdzić łożyska w kołach?
-
Podnioslem przod samochodu, rozpędziłem go i slychac ten dźwięk od spodu mniej więcej w okolicy srodka pojazdu ( okolice skrzyni ) Możliwe że na każdym biegu slychac lozyska?
-
Oczywiście że możliwe
Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
-
A czy sam mechanizm różnicowy może dawać takie dźwięki?
Mam skrzynie po wymianie łożysk, nowe opony (zrobiłem na tej skrzyni i tych oponach kilka kkm). Szumi u mnie bardziej z prawej strony. Wydaje mi się, że szum zwiększa się razem z prędkością. Przed wymiana łożysk w skrzyni szumy były niezależnie od prędkości i biegu. Prdelozylem koła z przodu do tylu żeby wykluczyć wyzwbkowane opony. Dźwięk pozostał. Podejrzewam prawe łożysko ale nie wiem jak go miarodajnie sprawdzić
-
Witam mam podobny problem jak kolega powyżej, czyli 'Szumi u mnie bardziej z prawej strony. Wydaje mi się, że szum zwiększa się razem z prędkością.', czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
-
Sprawdź czy nie szumią Ci linki od zmiany biegów. Podczas jazdy gdy usłyszysz szum to dociśnij drążek zmiany biegów (na 3 lub 5 biegu) maksymalnie do góry.
U mnie właśnie to jest przyczyną szumienia podczas jazdy. Szukanie źródła zjadło mi trochę czasu i nerwów... ale jak już wiem co, to nawet zakupić używki mi się nie che :)