-
Zawieszenie tył, opony ?
Witajcie ! Od dłuższego czasu z tyłu auta dochodzą (głównie na jeździe po kostce brukowej, małych dołkach ) - dźwięki/pukanie - nie jest to metaliczny dźwięk, bardziej jakby jakiś plastik, zderzak , coś w ten deseń. Jeżdżę ogólnie na oponach 225/40 R18 , sprawdzałem z tyłu na urlopie z mechanikiem zawieszenie itp itd, nic złego tam nie widział . Dzisiaj moja irytacja sięgnęła zenitu - wyciągnąłem wszystko z bagażnika, koło zapasowe , maty, półke, złożyłem fotele z tyłu, przejechałem po kostce brukowej, prędkość taka jak zawsze po osiedlu 20-30KM/h i puk puk puk . Zajrzałem jeszcze raz pod spód, sprawdziłem mocowanie tłumika z osłoną, mocowania zderzaka, itp itd - wszystko dobrze się trzyma. Czy problemem mogą być opony ? poprzedni właściciel niski profil napompował do 2,3bara ( brawo ) z czego co zauważyłem , bieżnik na środku opon jest zużyty bardziej niż na brzegach. Opony zostały wyprodukowane w 22 tygodniu 2014roku.
-
Odnośnie opon jeśli miały 2.3bara to znaczy że były bardziej nie do pompowane niż przepompowane, a z tego co opisujesz to są zużyte na środku czyli były przepompowane.
-
Z najtańszych rzeczy, które możesz wymienić to łączniki stabilizarora i gumy stabilizatora. Jakby co to pierwsze są TRW a drugie możesz zakupić na allegro oryginały (ze znaczkiem Fiat). I sam to zrobisz pod blokiem. Reszta, która może pukać to amortyzatory (głównie gumy, które są pod sprężyna i nad sprężyną), wahacze wzdłużne i poprzeczne oraz tulejka w zwrotnicy. Także jest w czym wybierać.
Zawsze możesz upuścić powietrze z opon i zobaczyć czy ustąpił efekt stukania.
-
U mnie też występowało takie stukanie z tyłu na nierównościach. Za pierwszym razem były to łączniki stabilizatora, ale je idzie łatwo sprawdzić, przy bujaniu autem na boki na postoju strzelały dość wyraźnie. Wymieniłem je i problem ustąpił.
Niestety po 2 latach problem powrócił, ale łączniki były ok.
Przyczyna okazała się prozaiczna.. Problemem była klapa bagażnika. Gumowe odboje były zbyt mocno (głęboko) wkręcone i guma nie amortyzowała klapy. Spróbuj wykręcić trochę odboje tylnej klapy i przejedź się po kostce.
-
Guma w zwrotnicy... 99% przypadków pukania. Koszt nowej ok 30zl, wymieni nawet dziecko
-
Zawieszenie było sprawdzane miesiąc temu jak wymieniałem z tyłu tulejki w zaciskach hamulcowych. Maxi, przy bujaniu autem na boki/góra, dół, cisza . Odboje od klapy zaraz zobacze, dla mnie to jest taki dźwięk pukania jakby po prostu ktoś w zderzak pukał .
-
Teraz zrobiłem 2 eksperymenty - regulacja odbojów klapy- nie pomogło ale , co zauważyłem, przy pukaniu , które dochodzi z tyłu wystarczy wcisnąć lekko pedał hamulca i stukanie ustaje. Trzymałem jedną nogę na gazie, druga leciutko wciskała pedał hamulca i na kostce brukowej po osiedlu całkiem inna jazda. Temat dla mnie ciekawy, miesiąc temu wymienione tulejki zacisków , bo stare tak latały i biły , że masakra. Jakieś inne pomysły z hamulcami?