-
„Czkawka” JTD 1.9 150 km
Witam serdecznie,
Szukałem tematu jednak nic podobnego nie znalazłem. Jak w temacie mowa o 159 1.9 jtd 16v 2006 roku. Podczas jazdy auto raz na jakiś czas miało tak jakby sekundowa przerwę w dostawie paliwa i czuć było delikatne szarpnięcie. Dojechałem do 30 km do Poznania, podczas trasy problem wystąpił może z 5 razy. Podczas trasy powrotnej czkawka nasiliła się po czym wywaliła check i auto zgasło. Odpalała za każdym razem, po kilkudziesięciu metrach gasła. Auto zawędrowało do mechanika na lawecie. Diagnostyka komputerowa nic nie wskazuje. Po wymianie (przy okazji) kompletu filtrów i oleju jedzi względnie normalnie, ale ma czkawkę co jakiś czas. Mechanik rozkłada ręce, a ja boje się jeździć autem i powtórki z laweta. Czy może być nieszczelny układ paliwowy? Czy to kwestia filtra paliwa? A może pompy zasilania (swoją droga gdzie w dziewiątce się ona znajduje)? Miał może ktoś podobny problem? Proszę powiedzieć ze pompa wysokiego ciśnienia ma inne objawy xd
Z góry dziękuje za pomocne info
Pozdrawiam
Damian
-
po pierwsze spróbuj bardziej precyzyjnie określić jak często i w jakich warunkach ta czkawka występuje. tj. na zimnym/ciepłym silniku? na niskich/wysokich obrotach? może w okolicach jakieś wartości obrotów? przy intensywnym a może łagodnym przyspieszaniu? po drugie jak wywaliła check engine, to musiała w logach zostawić powód. przyczyn takiej czkawki możesz mieć wiele. zaczynając od trefnego paliwa, poprzez nieszczelny/uszkodzony układ pliwowy, EGR, DPF po turbinę. to tak na szybko co może powodować czkawkę silnika a i tak chyba nie wszystko.
-
Jakieś inne objawy np dym . Jakim interfejsem robiłeś diagnostykę
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
-
Skoro wywaliła check, to musi być jakiś błąd zapisany w pamięci. Podłączyłeś mes i odczytałeś? Zawsze to jakiś trop.
Czkawka o której piszesz, może mieć wiele przyczyn, również przerwany kabel w wiązce, który w zależności od ułożenia może chwilowo coś rozłączać. Spróbuj odczytać kod błędu.
-
Ja miałem takie czkawki, na początku bez check engine, ale później się pojawił i on. W MES był błąd, że zapisano problem z obwodem wtryskiwacza, który wystąpił ale już nie jest aktywny (nie pamiętam dokładnie komunikatu błędu).
Rozebrałem wtyczkę, podgiąłem styki i mam spokój. Zniknęły też dziwne błędy ABS, hill holdera i esp pojawiające się sporadycznie przy odpalaniu. Może sprawdź słynny wtrysk nr 3.