-
Start&Stop -BŁĘDY
Witam
Miałem problem u siebie z alternatorem. Został on zregenerowany-ładowanie książkowe.
Zanim altek został naprawiony niedoładowany akumulator wyzionął ducha. Ratowalem się odpalaniem na kable i w końcu kupiłem też nowy aku.
Auto teraz jeździ ok tule że mam niesprawny S&S. Po około 20min jazdy zapala się trojkąt z wykrzyknikiem i S&S nieaktuwny. Zczytałem błedy:
U1734-niesprawny czujnik akumulatora
B1047- linia szeregowa LIN
Był jeszcze jeden (B1053-polecenie wyłącznika bezwładnościowego....)ale ten po skadowaniu już nie wyskakuje.
Czy czeka mnie wymiana klemy - z czujnikiem ibs czy coś innego?
-
Podłączony ibs masz dobrze - żaden przewód nie jest urwany? Do sprawdzenia bezpiecznik zasilający ibs
-
Który to bezpiecznik?
Bezpiecznik w komorze silnika nr 87 5A- spalony.Wymieniony na nowy.
Dziękuję
Zamykam temat
-
Witam, postanowiłem podłączyć się pod ten temat, ponieważ mam podobny problem i te same błędy..
Ostatnio w czasie jazdy wyskoczył komunikat "START-STOP niedostępny".
Komunikat pojawia się za każdym razem po przejechaniu kilku kilometrów.
Diagnostyka MES wykazała następujące błędy:
U1739 - Battery sensor (IBS)
B1047 - LIN serial line
Po skasowaniu:
U1739 znika i wraca w momencie odpalania/gaszenia silnika,
B1047 powraca natychmiast, niezależnie od tego czy silnik jest uruchomiony czy nie.
Gdy odłączę wtyczkę od IBS przy błędzie B1047 pojawia się dopisek przerwa.
Sprawdziłem bezpiecznik nr 87 odpowiedzialny za IBS - jest OK.
Akumulator ma niecałe dwa miesiące, a przed wymianą (na starym, słabym) nie było takich anomalii.
Czy może to byś wina samego IBS? Jest jakiś sposób na sprawdzenie jest sprawności?
Orientuje się ktoś za co odpowiada linia LIN w tym pojeździe?
-
B1047- linia szeregowa LIN
ten błąd możesz powiązać z wieloma problemami ,np przy uszkodzonej wiązce w klapie tez możesz go mieć.
-
Jest możliwość wyłączyć wogóle ta funkcję Start&Stop?
-
Jest, i było to już na forum giulietty wiele razy opisane