-
Alfa 147 Q2 kilka pytań
Witam.Przymierzam się do kupna 147 fl i moją uwagę przykuły ostatnio wersje Q2.Mam w związku z nimi parę pytań.
1.Czy wersja Q2 była oferowana tylko i wyłącznie z dieslem JTD 150,170 koni ?
2.Jak z wagą tych Q2.Są wiele cięższe niż zwykłe wersje ?
3.Jak z serwisowaniem tego Q2
4.Gdzie szukać tych Q2 bo w Polsce jest ich dosyć mało
5.Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego mechanizmu.Czy rzeczywiście spełnia swoje zadanie.
Z góry dzięki za odpowiedzi [emoji16]
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
-
1.tak 2.chyba tyle samo 3.Nie wymaga serwisowania 4. tanifiat lub "okazje" 5. Spełnia, łatwiej ruszyć na śliskim, napęd szybciej wyciąga auto z zakrętu, zakręt się zacieśnia przy dodawaniu gazu
-
2. Jest trochę cięższa bo mechanizm torsona (Q2) wagę swoją ma około 200-300kg na autocentrum wpisz sobie 147 i 147 Q2
5. Jeslu chodzi o ten mechanizm to nigdy go nie miałem ale słyszałem że zdaje egzamin w tedy alfa jest wręcz nie do od klejenia z asfaltu no i wygląd wnętrza w tych modelach się różni (przynajmniej tak było w GT) czarne zegary itp.
Tylko abyś się nie naciol na zepsuty mechanizm wiesz jak się najlepiej i najprostszy sposób to sprawdza??
-
Q2 i standardowy mechanizm mają te same gabaryty i ważą na moje oko podobnie. Standardowy waży dokładnie 5 kg, Q2 też coś koło tego (choć na kartonie w którym przyszedł pisało 11 kg, ale to się raczej nie zgadza z masą Q2). Różnica jest zauważalna przy sportowym trybie jazdy, przy szybkim starcie mniej- trakcja się trochę mniej włącza, bardziej przy przyśpieszaniu w zakręcie, samochód wyraźnie szybciej jedzie w zakręcie i charakterystyczne jest to że zacieśnia zakręt- trzeba uważać przy wyprzedzaniu kogoś i wjeżdżaniu przed niego- trzeba zachować odpowiedni dystans, bo dając gazu przy tym manewrze zbliżamy się do niego. Nie wiem jak jest zimą- podobno sporo lepiej na śliskim. Q2 w porównaniu do standardowego mechanizmu jest bardzo trwałe- trudno go popsuć, w odróżnieniu od standardowego umieszczonego w aucie z silnikiem V6.
-
Q2 wyraźnie później załącza ASR podczas ruszania na śliskim. Tak jak wspominał kolega potrafi niespodziewanie zacieśnić zakręt jak się ostro przygazuje ze skręconymi kołami. Natomiast podczas spokojnej jazdy trudno wyczuć różnicę.