-
1 załącznik(i)
Wyciek oleju napędowego
Witam, kilka dni temu stałem się posiadaczem samochodu Alfa Romeo 159, 2.4 JTDm, po paru dniach zaniepokoił mnie zapach ropy w samochodzie, po zdjęciu osłony silnika przejrzałem wszystkie połączenia metalowe z listwą wszystko suche, mokry jest kolektor ssący, na odpalonym silniku przy jednej z klap wirowych (?) zauważyłem że wydobywa się tamtędy powietrze z paliwem, możliwe jest to że się w tym miejscu rozszczelnił? Czy szukać przyczyny gdzieś indziej? Nie mogłem doszukać się na forum czy jak kolektor jest nieszczelny wydobywa się z niego olej z silnika, czy ropa. Z góry dziękuje z odpowiedź. Załącznik 253102
-
Z kolektora paliwo nie może się wydobywać, bo go tam nie ma. Prawdopodobnie "z nieszczelnej ośki klapy" ucieka powietrze z olejem silnikowym (nagar, opary oleju silnikowego). Jeśli faktycznie czuć olej napędowy (chociaż zapachu raczej byś nie pomylił) to do sprawdzenia połączenia przewodów paliwowych (może stwardniały te cienkie gumowe w oplocie) powrót paliwa, okolice wtrysków powinno być łatwe do znalezienia organoleptycznie. Raczej będą to typowe sprawy nieszczelności kolektora do ogarnięcia, ale sporo mozolnej roboty, poczytaj o kolektorach i ich "regeneracji" masz sporo wątków na forum.
-
Czasami leje pompa CR spod głowiczek jest do tego zestaw naprawczy ale najpierw umyj wszystko dokładnie wydmuchaj do sucha i sprawdź skąd dokładnie leje żeby mieć 100%pewności.
-
Uruchom i sprawdź wszystkie powroty-cienkie przewody łączące sie na wtryskach i jednym wracają na małe,cylindryczne urządzonko przykręcone do kolektora ssącego-tam najczęściej występuje niewielki wyciek
-
1 załącznik(i)
Witam, muszę ponownie odświeżyć temat, bo jak do tej pory nie udało mi się zlokalizować wycieku, wszystkie gumowe wężyki wymieniłem, każde połączenie sprawdzone, ale nastąpił przełom i znalazłem, szczerze to się zdziwiłem, wrzucam zdj. Załącznik 254735
I teraz pytanie, da się coś z tym zrobić, jakieś spawanie czy coś, czy ew. są tam w środku jakieś o-ringi uszczelniające, wyciek pojawia się przy ponad 3tys obrotów, na wolnych obrotach tego po prostu nie widać, dlatego nie mogłem zlokalizować, miał ktoś podobny problem? Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi, pozdrawiam.
-
Kup używaną szynę CR i po temacie.