-
Skoki obrotów na LPG
Mam dość dziwny problem z LPG w alfie 166 2,0. Po przełączeniu na lpg gdy złapie temperature zaczynają skakać obroty - tzn. spadają bardzo nisko, światła przygasają, na aku pokazuje nawet poniżej 13V po czym od razu podbijają do 2tys obr. i na aku 14V i znowu w dół. Jak pojeżdzę parę km to sytuacja się normuje. Na benzynie wszystko jest ok.
Byłem już 2 razy u gazownika, najpierw przeczyszczał mi wtryskiwacze - to pomoglo znacznie ale na ok 2 tygodnie. Później znów coś tam majstrował ale tylko na chwile to pomogło.
Czy winy cały czas szukać we wtryskiwaczach czy może być coś innego?
-
Jerry podaj więcej szczegółów swojej instalacji.Fotki
-
Mam to samo w swojej 166 v6 2,5. Też mi przygasają światła. Czasami nawet gaśnie jak z lekko przygazuje, a powodem jest aku bo zapala się kontrolka.
-
Instalacja to diego.
byłem u gazownika ale chyba nie jest najlepszy - czyścił wtryskiwacze (przy okazji urwał jeden z plastików i musiał nową wtyczke przylutować ale nie wiem czy od tego). Generalnie teraz po nocce na zimnym gdy złapie temp. i się przełącza na lpg łapie lekką zamułe (raz zgaśnie raz nie), jak akurat jade to nie czućtego. Niestety przy postoju i przełączeniu czuć gazem w kabinie.później już nie (takży przy późniejszym przełączaniu też nic nie czuć). Jeden gazownik podejrzewa że może na którymś wtryskiwaczu nie trzyma uszczelka i na zimnym tak siędzieje. może masz jakiś pomysł?
-
Jerry co to za wtryski? Daj fotki .
Gaz jak czuć to nieszczelność.
-
niestety teraz nie pamietam dokładnie jaki to wtrysk, wieczorem dopiero będę mógł zsprawdzić i dam fotki.
czuć gaz podczas 1 przełączenia. Jak pojeżdzę i silnik się mocno rozgrzeje, robiłem testy i po przełączaniu nie czuć nic (także wyłączałem auto). Wydaje mi się że gazownik dał zbyt niską temp. przełączenia i zbyt mocno się tam schładza i sta taki bączek. ale to tylko moje domysły. sprawdze ręcznie przełączając na lpg jak auto przejedzie te 10km z zimnego.