-
Problem ze sterownikiem?
Witam, moje auto to alfa 156 2.4 jtd 175 km 2003r. Auto było parę razy u mechanika bo robiłem w nim wszystko z czym był jakiś problem, w tym rozrząd, pasek klinowy od alternatora, płyty, rolki, przepływomierz, czujniki, oleje itd. Mechanikowi powiedziałem żeby też sprawdził świecący "czek", powiedział, że problem jest z czujnikiem czegoś tam więc wymienili, check zgasł, a gdy tylko wyjechałem autem na drogę i go trochę przydusiłem to check zaświecił się od nowa, później wymienili przepływomierz, jeszcze wcześniej był problem z czymś innym(rzekomo była taka przyczyna świecącego się checka) Nie piszę tego bo obwiniam mechaników czy coś, ale chcę dobrze opisać sytuacje. Na koniec powiedzieli mi, że z autem dzieją się dziwne rzeczy bo gdy skasowali błąd i auto stało 40 min na zewnątrz a by ostygło to nie było żadnego problemu, 0 błędów, a gdy się rozgrzało, pojeździli i jeb znowu ten check. Stwierdzili, że gdy auto się rozgrzeje to błędy wyskakują przeróżne, od problemów z przepływomierzem po czujniki, turbo itd, ale żeby spróbować, może teraz będzie git, a jak się okazało to auto po 10 minutach dzisiaj znowu pokazało błąd i ten check. Chłop mi powiedział, że oni są bezradni i rozkładają ręce bo to może być wina ze sterownikiem i dlatego tak świruje.
Chcę wszystko dopiąć na ostatni guzik w tym aucie, trochę już pieniędzy poszło, ale ten check już mnie srogo wkur*ia. Miał ktoś podobną akcję, może ktoś coś doradzić, bo na dobrą sprawę nie wiem co powiedzieć elektrykowi, do którego chyba wypada się wybrać skoro są problemy z tym sterownikiem.
-
Problem leży po stronie mechaników, którzy się g.wno znają. Naciągneli Cię nie potrzebnie na koszta bo widać iż wymieniają wszystko ślepo.
Dowiedz się jakie kody błędów to pomożemy.
-
Tzn naciągnęli jak naciągnęli. Ostatnim razem wzięli tylko za rolki, które wymieniali bo były w tragicznym stanie i za robotę nie wzięli. Wcześniej wymieniali rzeczy, które im kupiłem i kazałem wymienić, a z tym czekiem jest tak jak napisałem wyżej, był 1 błąd z czujnikiem to logiczne, że chcieli wymienić czujnik, prawda? Praktycznie zacytowałem słowa mechanika wyżej, błędy wyskakują z każdego możliwego miejsca, turbina, czujniki, przepływomierz, z pompy itd...Wyskakują jak auto chwile popracuje. Wyżej troszkę źle napisałem, mechanik powiedział, że gdy auto stało 40 minut na zewnątrz i ostygło to 0 błędów na kompie, a jak się nagrzeje to błędy z każdego miejsca. Chłop kazał popatrzeć na sterownik u elektryka, nie wiem jak to teraz rozegrać.
-
Alternatywa jest taka, że albo słuchasz dalej tego mechanika, albo jak Ci tu Jaboleq dobrze radził , go zmienisz. W przypadku pierwszej opcji to chyba nie ma zbytnio sensu o cokolwiek tu pytać- opisujesz elektrykowi co się działo wcześniej z autem i prosisz go o pomoc.
-
Umówiłem się do jakiegoś magika od elektryki, niby wie o co chodzi i mówił, że da radę to zrobić, ale dopiero za tydzień...Dodam jeszcze, że dzisiaj po przejechaniu 10km, następnie odstawieniu auta na 2 godziny check znikł i zaświecił się za kolejne 10km jak wrzuciłem wsteczny pod domem...Dam znać co z tego wyszło.
-
Turbina przeładowuje, nie zawsze, ale się zdarza dlatego wyskakuje check. Trzeba wyczyścić kierownicę turbiny i będzie git.