-
alfa 156 v6 ...problemik
Witam wszystkich.W trzech słowach o przypadłosci mojej Alfy. Świeży zakup,import Niemcy,model po lifcie ,V6 Sportwagon.Wszystko pięknie,ale....problem jaki mam z autem objawia sie podczas przyspieszania.W okolicy 4-4,5 tys obrotów auto na ułamek sekundy gaśnie,przerywa i za chwile dalej pracuje bez problemu.Fachowiec ze mnie żaden i dlatego zwracam sie z pytaniem do kolegow forumowiczów...co to za cholera?
Proszę o jakieś sugestie,gdzie zacząć poszukiwania problemu?
Dziekuje
-
Przeplywomierz sprawdzales?
-
no jeszcze nie,ale nie wyglada to na problem z przepływomierzem.Moc jest tyko ten ułamek sekundy kiedy silnik przerywa ...cos jak chwilowy brak prądu? Mimo wszystko sprawdzę przepływke....
-
A po przekroczeniu tego pułapu silnik do końca wkręca się normalnie? Może kwestia świec bądź cewek. Wyrzuca przy tym jakiśbłąd?
-
na postoju do konca kreci,bez problemu.,,bład wywaliło za któryś razem,błąd sterownika silnika bodajże...
-
Tak nikt Ci nie powie - podłącz pod kompa ,zobacz jakie błędy wywala .
Świece ,cewki raczej to nie to , objawy były by w całym zakresie obrotów .
Sam jestem ciekawy co jest przypadłością .
-
Przy odpiętej przepływce problem występuje?
-
na odpiętej przepływce nie probowałem.W tzw miedzyczasie komputer wyrzucił wypadanie zapłonów na 3 róznych cylindrach.Zieniam świece i czekam na cewki....i zauważyłem że w przypadku troche lepszej pogody,tzn cieplej,problem staje sie tak jakby niej upierdliwy,wystepuje z mniejszą częstotliwością lub całkowicie znika na jakis czas.....
-
A moze przewody zaplonowe?
-
V6 24V nie ma przewodów zapłonowych , połączenie cewka >świeca jest częścią zintegrowana i nie wymienna z cewką , faktycznie jeśli gubi zapłony to mogą występować przebicia w tunelu świecy lub cewka z pokrywa zaworów , ciężki temat do weryfikacji powiedzmy wizualnej tego po prostu nie widać , a przy głowicy przy ścianie grodziowej nic nie zrobisz ,tam trzeba w ciemno ładować nowe trzy cewki tak aby mieć pewność a bawić się i kombinować z głowicą i cewkami przy pasie przednim