Witam,
Tj.w temacie oprowadzi mnie ktoś jak wykonać porządnie test z wykresem by sprawdzić przepływomierz, Turbo i czy jest jakaś dziura w dolocie.
2.4JTDm Qtronic
Posiadam łapka z kablem i MES
Printable View
Witam,
Tj.w temacie oprowadzi mnie ktoś jak wykonać porządnie test z wykresem by sprawdzić przepływomierz, Turbo i czy jest jakaś dziura w dolocie.
2.4JTDm Qtronic
Posiadam łapka z kablem i MES
nie robisz tego wykresem tylko logi walisz do CSV i wtedy wszystko dokladnie widac, dajesz sobie tabelke z róznicą obok i masz. Dopuszczalna rożnica miedzy żadanym a mierzonym nie powinna przekraczac 100mBar
Na tym foto widac ze auto ma niedoładowanie od dolnych obrotów, pozniej juz jest w miare ok. z przepływka robisz identycznie, i nie ładuj za duzo odczytów na raz bo bedziesz mial lagi. Najlepiej najpierw turbo pozniej przeplywka itd. No i oczywiscie log obrotów czyli u mnie druga kolumna
Załącznik 255395
zrobiłem i wyszło że jest dosyć duże przeładowanie w zakresie powyzej 2tys obr.
Więc co sprawdzić przed regeneracją turba?
Zawór overbost, wyczyscic czujnik doładowania. Dopiero pozniej sie bawic w sprawdzanie geometrii
Też miałem taki plan....tylko jest jeszcze jedna kwestia związana z budową tego zaworka bo mam plastikowy więc chyba jest nierozbieralny.i jak go wyczyścić jest tam jakiś filterek?
Wyszysc najpierw czujnik doładowania, a zaworek to najlepiej z kims na chwile podminic. 3min roboty
To podmien z kims overboost, jak to nie poskutkuje to na wszelki wypadek tez czujnik doładowania. Jak nic nie da to geometria do czyszczenia. Zeby wyczyscic wcale nie musisz sciagac turbo ;) mam na to sprawdzony sposób jak nie jest zapieczona do konca a tylko ciezko pracuje.