pytanie do użytkowników Veloce i nie tylko
Ponieważ przygotowuję tekst na temat Giulii miałem okazję pojeździć kilkaset kilometrów wersją Veloce. Mam kilka pytań o to auto do jego codziennych użytkowników.
- czy generalnie bardzo głośny dźwięk wydawany przez zimny silnik po odpaleniu do czasu jego rozgrzania to norma? (zakładam, że tak może być przy całkowicie aluminiowej konstrukcji i słabym wygłuszeniu)
- nie macie wrażenia, że wygłuszenie przegrody silnika mogłoby być większe. Co prawda jeżdżę na co dzień bardzo cichym autem ale mam wrażenie, że Alfa nie poszła na kompromisy i poświęciła wygłuszenie silnika na rzecz osiągów
- czy głośny piszczący dźwięk z pod komory silnika (działanie jakiegoś systemu) przez kilkadziesiąt sekund od wyłączenia - to norma? Każde auto to ma ale nie spotkałem się jeszcze z tak głośnym, prawie jak zakneblowany alarm.
- czy to norma wszędzie, że silnik na taki lekko "terkocząco-dieslowski" odgłos
- ma ktoś porównanie jak duża jest różnica komfortu w Giulii (w subiektywnych odczuciach) między jazdą na 19 calowych run flatach a na felgach 17 (które chyba tez mają już zwykłe opony?)
- jeśli ktoś ma system aktywnych amortyzatorów - czy może podzielić się wrażeniami
- może sprawdzał ktoś jakie są osiągi auta w trybie D i przy przyspieszaniu przez skrzynię w automacie w porównaniu również do trybu D i zmianą ręczną biegów łopatkami
- auto jest bardzo zwinne ale Veloce mało zwrotne. Podobno zwykłe RWD ma dużo lepszy promień skrętu.
- co byście zmienili (o ile w ogóle) w układach: kierowniczym, skrzynia biegów oraz odnośnie silnika. Czy jest coś co wam nie pasuje w punktu widzenia użytkownika (poza wspominanym lagiem który podobno występuje w veloce i nieodłączalnym ESP)
Będę wdzięczny za odpowiedzi właścicieli.
pytanie do użytkowników Veloce i nie tylko
Silnik na zimno tak właśnie pracuje.
Na ciepło nie jest chyba idealnie, porównując do benzyn V8 i V6 które użytkowałem, ale porównując do trzycylindrowego turbiaka ze smarta roadstera, jest cacy:) nigdy nie miałem czterocylindrowej benzyny, ciężko o punkt odniesienia.
Po wyłączeniu jest dźwięk, ale jest cichy.
Wygłuszenie mnie zadowala, lubię słyszeć silnik, a zorientowanie auta bardziej w stronę performance kosztem komfortu, jest dla mnie akurat zaletą skłaniającą do zakupu właśnie giulii.
Co bym zmienił(i tak zrobiłem), to opony rf 19”, na jakich dostałem auto. Nie mają przyczepności, nie dają feebacku i są niekomfortowe. Na michelinach pilot sport 4s, jest kolosalna różnica, można by wręcz powiedzieć, że inne auto.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro