Alfa 147 1.6 120km 2001r
Od czasu do czasu słychać klekotanie po odpaleniu silnika ustępuje po chwili czy to wariator ?
Printable View
Alfa 147 1.6 120km 2001r
Od czasu do czasu słychać klekotanie po odpaleniu silnika ustępuje po chwili czy to wariator ?
Wariator lub popychacz hydrauliczny ale w przypadku Twim Sparka to raczej wariat.
Jeśli klekocze jak diesel przez chwilę po odpaleniu to najpewniej to będzie wariator.
Wariatorek jak jeszcze pracuje . regeneruje wariator ,. kuba 602 498 246 . Jak drogą pomykasz Alfistę ,,piątka,, witasz.
Skutki będą takie że jak dłużej tak pojeździsz to wariatora już nie zregenerujesz i będziesz musiał kupić nowy - koszt 1000zł.
Powiem ci, że u mnie też jest taki charakterystyczny "dieselowy" klekot, niestety u mnie to wariator, jest to dość częsta usterka, pozdrawiam.
Wariator można spokojnie regenerować, o ile nie jest już porządnie przytarty (podobnie jak Vanosy w BMW) - poświęć kilkanaście minut i zobacz o co z nim chodzi i jak to regenerować - chyba najlepszy "niezależny" film o temacie na Polskim YT:
https://www.youtube.com/watch?v=yFBPCe8y7zg
Najszybciej pomożesz wariatorowi robiąc płukankę silnika (wlać litrę nafty do oleju, pozwolić pochodzić 15 minut), następnie zlać stary olej i zalać świeży (znajdziesz tą czynność na innych filmach Profesora Chrisa na youtube).
L.
Wielkie dzięki panowie za pomoc ;)
no to teraz z drugiej strony, mi ts pali ładnie na zimnym a jak się rozgrzeje to cyka /klepie co to jest ?